100 çeşit turşu
MEŞHUR KEMERALTI TURŞUCUSU - İZMİR
Nasıl ve ne zaman kuruldu?
Başdurak Camii şadırvanında 1972’den beri hizmet veren Kemeraltı Turşucusu bu işte üçüncü kuşak durumundaki Ziya ve Kemal kardeşler tarafından işletiliyor. Turşu yapmayı dedelerinden, babalarından öğrenmişler. Ülgüt Kardeşler başarının sırrını ürettikleri mahsulün iyi olması ve ilk günkü lezzeti hiç bozmamaları olarak açıklıyor. Bursa Orhangazi’de özel üretip İzmir’e getiriyorlar. Kendi satacakları kadar yapıyor, toptan vermiyorlar.
◊ Nesi meşhur?
Salatalık, lahana, biber, taze fındık, şeftali, ayva, kiraz, muşmula, erik, çağla... Aklınıza hangi sebze ve meyve geliyorsa onun turşusunu yapıyorlar. 100’ü aşkın turşu çeşidi var. Turşu suyu için sıraya girenlerin sayısı hiç azalmıyor.
◊ Ne kadar ve nerede?
Salatalık turşusunun kilosu 16, lahana 12, bir bardak turşu suyu 2 lira. Konak Mahallesi, 872. Sokak No: 134, 35250 Konak. (0232) 425 87 36