Matrah artırana 1000 liralık damga vergisi sürprizi: Ek vergide ilk taksit nisanda

Güncelleme Tarihi:

Matrah artırana 1000 liralık damga vergisi sürprizi: Ek vergide ilk taksit nisanda
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2023 07:00

Kurumlar Vergisi beyannamesinde istisna ve indirimleri bulunan 22 bin civarında mükellefi kapsayan yüzde 10’luk ek verginin ilk taksidi nisan, ikincisi ise ağustos ayında ödenecek. Gelir vergisi mükellefleri ve depremzede mükellefler ise muaf tutuldu.

Haberin Devamı

Vergi ve SSK borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik yasa teklifinde sürpriz bir şekilde getirilen yüzde 10’luk vergi, 2022 yılı için verilecek Kurumlar Vergisi beyannamesinde istisna ve indirimleri bulunan yaklaşık 22 bin mükellefi kapsıyor. Gelir vergisi mükellefleri ek vergi ödemeyecek. Ayrıca deprem bölgesindeki Kurumlar Vergisi mükellefleri de ek vergiden muaf olacak.

EK VERGİ NASIL HESAPLANACAK?

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ek vergi, 2022 yılı Kurumlar Vergisi beyannamesinde beyan edilen indirim ve istisna tutarları toplamı üzerinden hesaplanacak. Kurumlar Vergisi mükellefleri bazı indirim ve istisnaları safi kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapabiliyor. Getirilen ek vergi indirim konusu yapılan indirim ve istisnalar üzerinden alınacak. 

Haberin Devamı

KKM DAHİL DEĞİL

Ek verginin kapsamına; “iştirak kazançları istisnası, emisyon primi istisnası, taşınmaz ve iştirak hissesi satış kazancı istisnası, yurtdışından elde edilen ve bazı şartları taşıyan kazanç istisnaları, serbest bölge ve kazanç istisnası” gibi istisnalar girecek. Öte yandan yatırım indirimi,  nakdi sermaye indirimi gibi indirimler kapsama dahil edildi. Kurumlar Vergisi yasasının 32/A maddesi kapsamında indirimli Kurumlar Vergisi’ne tabi matrah üzerinden de ek vergi alınacak. Ek vergi matrahı üzerinden ek vergi yüzde 10 oranında hesaplanacak. İştirak kazançları istisnası ile yurtdışından elde edilen ve yüzde 15 oranında vergi yükü taşıyan istisna kazançlarda ise ek vergi yüzde 5 oranında hesaplanacak. Ek vergiye kur korumalı mevduat hesapları dahil olmayacak. Ayrıca finansal kiralama şirketleri ve varlık kiralama şirketleri ile yapılan Sat-Kirala-Geri Al işlemlerinden doğan kazançlara ilişkin istisna tutarları, her türlü bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamaları üzerinden ek vergi alınmayacak.

İKİ TAKSİTTE ÖDENECEK

Kurumlar Vergisi beyanı nisan ayında yapılacak. Hesaplanan ek verginin, ilk taksiti 2023 yılının nisan ayında Kurumlar Vergisi ödeme süresi içinde ödenecek. İkinci taksit ise ağustos ayında ödenecek.

Haberin Devamı

EK VERGİDEN 100 MİLYAR LİRA GELİR BEKLENİYOR 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi veren Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Arabacı, deprem nedeniyle Kurumlar Vergisi’nde uygulanan indirim ve istisnalar üzerinden ek vergi alınmasına karar verildiğini belirtti. Bu verginin 2022 yılı gelirleri üzerinden geçerli olduğunu belirten Arabacı, toplam 1 milyon civarındaki mükelleften 22 bininin ek vergiye tabii olacağını söyledi. Arabacı, milletvekillerinin beklenen gelirinin ne olduğu sorularına da “Yaklaşık olarak 100 milyar lira bekliyoruz” dedi. 

MATRAH ARTIRAN, 1.000 LİRA DAMGA VERGİSİ ÖDEYECEK

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan bir başka değişiklikle matrah artırımı yapanlardan bin liralık Damga Vergisi alınacak. Yasa teklifinde daha önce matrah artırımı yapanlardan damga vergisi alınmaması yönünde bir düzenleme vardı. Bin liralık Damga Vergisi ilk taksit döneminde ödenecek. Verginin indirim hesaplanmasında yine bin liralık Damga Vergisi dikkate alınmayacak.

Haberin Devamı

MATRAH ARTIRIMINA 2022 DE DAHİL EDİLDİ

Piyasada merakla beklenen 2022 yılı matrah artırımı düzenlemesi geldi. TBMM’de dün kabul edilen yapılandırma yasasına eklenen önergeye göre mükellefler, 2022 takvim yılı gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını yüzde 25 oranından az olmamak üzere artırmaları halinde düzenlemeden yararlanabilecekler. Ayrıca asgari tutarlar da belirlendi. 2022 yılı matrah artırımında bulunan gelir vergisi mükelleflerinden işletme hesabı esasına göre defter tutanlar için 105 bin liradan, bilanço esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek erbabı için 200 bin liradan, kurumlar vergisi mükellefleri için de 500 bin liradan az olamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!