İstihdam paketi Meclis’e sunuldu

Güncelleme Tarihi:

İstihdam paketi Meclis’e sunuldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2024 07:00

İSTİHDAMIN korunması amacıyla işverene devletçe ödenen asgari ücret desteğini 700 liraya çıkaran ve kısa çalışma ödeneğini uzatan çalışma hayatıyla ilgili yasa teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetimlerin alacağı refah payıyla ilgili düzenlemenin, kabinede kararlaştırıldıktan sonra bu pakete ekleneceğini vurguladı. Güler, refah payının miktarıyla ilgili, “Etki analizleri, orantılı artışlar, bütçe imkânları, bunların tamamı değerlendiriliyor. Benim şu anda oran verme imkanım yok” dedi. Güler, teklifin kısa sürede Plan-Bütçe Komisyonu’nda görüşüleceğini ve birkaç hafta içinde Genel Kurul’a geleceğini belirtti. Teklifin ayrıntıları şöyle:

GÜNLÜK 23 TL DESTEK

İşverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumalarını ve artırmalarını desteklemek amacıyla 2016 yılından 2023 sonuna kadar sağlanan asgari ücret desteği bu yıl günlük 23.33 TL, aylık 700 TL ödenecek. Bu ödemenin finansmanı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Haberin Devamı

PANDEMİ TEŞVİĞİ

Pasif işgücü piyasası programlarının etkinliğinin artırılması için kısa çalışma gerekçelerine genel salgın durumu eklenmiş ve destekten yararlanmanın asgari prim şartı 450 güne indirilmişti. Şimdiye kadar 650 bin kişinin yararlandığı uygulama devam edecek. İlave istihdamın sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi işsizlerin istihdamının desteklenmesi amacıyla 31 Aralık 2025’e kadar teşvik ödenecek. Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2026’ya kadar uzatılabilecek.

DENETÇİYE ‘SIR’ KURALI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş sağlığı ve güvenliği konularında ölçüm, inceleme ve araştırma yapma; bilgi, belge ve numune alma; iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarına ilişkin denetim yetkisi yeniden düzenleniyor. Son dönemde verilen yargı kararları çerçevesinde; iş güvenliği denetimleri, çalışma uzman ve uzman yardımcısı, mühendis, fizikçi, kimyager, biyolog ve tabiplerce yerine getirilecek. Görevlendirilen personel işverenin ve işyerinin meslek sırları ile gördükleri ve öğrendikleri konuları tamamen gizli tutmakla yükümlü olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!