Gaflet içindeler

Güncelleme Tarihi:

Gaflet içindeler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 20:32

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bankaların vatandaştan aldıkları mevduatla oluşturdukları sermayeyi vatandaşa vermeyip de kasasında tutan bankaları eleştirerek, parayı yastık altında saklamak kadar kasada saklamanın da gaflet olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, dünyada faiz oranlarının 0-1.5 arasında değiştiğini ancak Türkiye’de yüzde 15,16,17’ye kadar çıktığına dikkat çekerek “Adeta tefecilerle yarışanları da var kusura bakmasınlar. Biz diyoruz ki burada tefecilerle yarışmak değil, tam aksine ‘Ben ülkem için ne yaptım? Bu yıl sonu itibarıyla benim bankam şu kadar para kazandı’, diyeceğimize ‘Hem kazandım hem de bu ülkenin kalkınmasına şu kadar finans desteği verdim’ diyebiliyor muyuz? Önemli olan bu. Birçok yatırımcımız parayı ucuza mal edemediği için ne yapıyor? Çok ciddi sıkıntılar çekiyor ve onun için de giremiyor. Parayı yastığın altında saklamak nasıl bir gafletse, finans sektörünün de parasını kasalarda tutması, hayata, piyasaya sürmemesi o denli gaflettir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sermaye Piyasaları Kongresi’nin açılışında konuşan Erdoğan, 2023 hedeflerine ulaşmak için yatırımları çok daha fazla artırmak, hızlandırmak mecburiyetinde olunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bunun için de yerli ve yabancı tüm yatırımcıların finansman kaynaklarına erişimlerini kolaylaştırmak için harekete geçtik. Önümüze bariyer oluşturmak istediler. İşte bunu Körfez geçişinde yaptılar. Önce küresel sermaye buraya destek vermedi ve yerli sermaye, hatta yerli finans sektörü de önce girmedi. Önce kamu finans sektörüyle başlandı, daha sonra özel sektör finans olarak buraya katıldı. Aynı durumu havalimanında da yaşadık. Burada bir şeyi açık konuşmam lazım, o da şudur; ben paranın siyasetinde Nurettin kardeşim (Canikli) kadar kabiliyetli değilim. Açık konuşacağım o da şudur; bir defa bu ülkenin değerlerine, bu ülkenin ayağa kalkmasına hep birlikte destek vereceğiz.”

KAZANDIĞI BANKAYA GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu paranın büyük çoğunlukla finans sektörünün kendi öz sermayesi olmadığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Öz sermayesi olanlar çok nadir, onlar geçmişte kaldı veya öz sermayesi var, vatandaşın mevduatıyla ne yapıyor? Kendisine güç aktarıyor. Biz de diyoruz ki madem bu gücü bu şekilde elde ettin, şimdi bir de dünya piyasalarına bakacaksın. Dünya piyasalarında finansta faiz oranları nedir Türkiye’de nedir? Başbakan Yardımcımız ifade etti, 15, belki daha da ileri. Zaten sözleşme kağıdına baktığı zaman karınca gibi, zavallı sıkışmış, daralmış onu okumaya bile fırsat bulamıyor. Okumuyor, hemen önüne getirildiği zaman imzayı atıyor ve ödemesi gereken faiz neyse ondan sonra bir de onu başlıyor ödemeye. Bakıyorsun Amerika’ya faiz oranları daha şurada geçen yıla kadar 0.25’ti. Avrupa’da 0.50, 1, 1.50 buralarda. Japonya eksi, bunları konuşuyor. Bize bakıyorsun aman Yarabbim... Bununla yatırımcı bu piyasaya nasıl girsin? Nasıl bu adımları atsın? Atıyorsa bile zaten reel sektör kazandığını ancak oraya yetiştiriyor. Kendisine bir şey kalmadığı için yeni yatırımlar da yapamıyor. Böyle bir sıkıntının içerisinde bu iş yürümez. Öyleyse bizim bu konuda sermaye piyasaları olarak çok ciddi bir adım atmamız lazım. İnşallah finans merkezi olarak İstanbul’un bu yeni atacağı adımlarla dünya finans merkezleriyle bir yarışın içinde olacağına inanıyorum. Bu konuda en ufak şüphem yok ve bunu örnek hale getirmemiz lazım.”

Haberin Devamı

İNSAFLI FİNANS ARAÇLARI KULLANILMALI

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, faize dayalı finans sisteminin, sukuk gibi, alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi insaflı finans araçlarıyla yeni bir yörüngeye oturtulmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Erdoğan, “Faizden para kazanmak yerine gelin, yatırımdan para kazanmak, sadece insaflı değil aynı zamanda sürdürülebilir bir modeldir. Banka kredisi yanında veya onun yerine bu yöntemleri kullanarak, gelin faiz yükünüzü, yani maliyetinizi düşürün. Böylece hem kamunun finansman yükü azalacak, hem de özel sektörün verimliliği artacaktır” diye konuştu. Erdoğan, ilk 10 ayda Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu tür araçları ihraç eden şirketlere verdiği izin tutarının 300 milyar lirayı bulduğunu anlatarak, yüksek faizlerin üstesinden gelmede bu araçların önemli olacağını belirtti. 

Haberin Devamı

YATIRIMLARA DÜŞÜK MALİYETLİ FİNANSMAN

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, bireysel emeklilik ve yatırım fonlarında 110 milyar lira, işsizlik fonunda da 100 milyar lira bulunduğunu belirterek, bunun çok ciddi bir rakam olduğunu söyledi. Yılbaşında hayata geçirilecek Türkiye Varlık Fonu’nun önemli bir kaynağa ev sahipliği yapacağını anlatan Erdoğan, yaklaşık 13 milyon kişiyi kapsayan otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminin de yılda 100 milyar liralık bir kaynak oluşturacağını kaydetti. Erdoğan, böylece yatırımlar için gereken uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman ihtiyacını karşılayacak imkanlara kavuşulacağını belirtti.

BAKMADAN GEÇME!