GeriSeyahat Edremit’ten Mikonos’aEge'nin damak çatlatan lezzetleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Edremit’ten Mikonos’aEge'nin damak çatlatan lezzetleri

Edremit’ten Mikonos’aEge'nin damak çatlatan lezzetleri

En lezzetli balıkları, aklınızı başınızdan alacak mezeleri Ege Denizi kıyılarında yiyebilirsiniz. Damağına düşkün olanlar için burası lezzetli bir yolculuk sunuyor.

Kuzey Ege’deki lezzet maratonuna Körfez’in ağabeyi Edremit’teki Cumhuriyet Lokantası’yla başlamak gerekir. Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte kurulan bu lokantada, Türk mutfağının en lezzetli yemekleri pişer. Özellikle kadınbudu köftenin tadına hiç bir damak direnç gösteremez.

Ayvalık’ta ilk hedefiniz Cunda Adası’dır. Çünkü buradaki mezelerin tadı insanın aklını başından alır. Cunda’da ilk akla gelen isim Bay Nihat. Ama diğer mekânları da unutmamak gerekir. Örneğin: Lal Girit Mutfağı, Körfez, Ayna, Cunda’nın önemli lezzet duraklarıdır. Ayvalık’taysa mutlaka Paşa Çorba’ya uğramanız gerekir. Bu esnaf lokantası gerçek bir lezzet kaynağı. Tabii Şehir Kulübü’nde Yörük Mehmet’in yemeklerini yemeden Ayvalık’tan ayrılmak yanlış olur.

Eğer Dikili’ye sapacaksanız, denize nazır Mercan Köşk Lokantası aklınızda bulunsun. Sütte levrek buğulama buranın favorisi. Bergama denince aklınıza hemen çarşı içindeki Köfteci Pala’nın kimyonlu köfteleri gelsin. Damağınızda çok özel tatların kalacağından emin olabilirsiniz.

Bergama’ya kadar gelmişken Foça’ya uğramadan geçip gitmek olmaz. Küçük Deniz denen limanın kıyısında lezzetler sizi bekliyor. Bunlardan birisi Celep’in Yeri. Balıklar taze, mezeler lezzetli. Aynı sözler Liman Lokantası için de geçerli.

KEBAPLAR BAKIR KAPTA

Edremit’ten Mikonos’aEgenin damak çatlatan lezzetleri

Kuşadası’nda, Milli Park yolu üstündeki Değirmen, yolcuların soluk aldıkları bir cennet. Önerilerim: Tandır çorbası, Aydın usulü güveçte nohutlu erişte ile yine güveçte yapılan incik yemeği. Böğürtlen soslu şekersiz saray muhallebisiyle yemeğe nokta koyabilirsiniz. Eğer akşam Kuşadası’nda kalacaksanız, güneş batarken Tarihi Çınaraltı Lokantası’na gidip, güneş batarken lezzetli mezeler eşliğinde bir duble rakı içmelisiniz. Balık yemeye niyetliyseniz, limandaki Balıkçı Kazım Usta’yı öneririm. Her şey çok lezzetli ama kalamar tavanın yeri başka. Onun lezzeti herkesin dilinde. Tencere yemeklerini özlediyseniz Cephane Sokak’taki Avlu’yu sorup bulmalısınız. Ekşili bir sosla pişirilen tavuk haşlama damağınızı bayram yerine çevirecektir.

Aydın’dan geçecekseniz, bu kentin çok lezzetli bir kent olduğunu aman aklınızdan çıkarmayın. Burada ilk önereceğim lezzet durağı Meşhur Kebapçı Hacıoğulları. Kentin en eski lezzet noktalarından biri. Kebaplar hâlâ 100 yıllık bakır kaplarda sunuluyor.

Aydın’a gidince mutlaka Bozdoğan’a gidip, pide yemek lazım. Bence Türkiye’nin en lezzetli pideleri bu kasabada pişiyor. Burada Mikado’yu öneririm.

İzmir denince akla hemen balık gelir. İzmir konuklarına bu konuda oldukça fazla seçenek sunuyor. Benim favorim İnciraltı’ndaki Mercan Restoran. Yine İnciraltı’ndaki Balık Pişirici Veli Usta, bölgenin en önemli balık lokantalarından. Burada size balık şiş ve levrek ızgarayı öneririm.

Birinci Kordon’daki Deniz Restoran, İzmir’in en önemli lezzet duraklarından biri. Mutfak, 40 yıldan beri balıkla haşır neşir Hayrettin Usta’nın komutasında.

KOY MASAYI KUMSALA...

Edremit’ten Mikonos’aEgenin damak çatlatan lezzetleri

Ege’de yolculuğa çıkıp da Bodrum’a uğramamak olur mu? Dünyanın tanıdığı bu tatil beldesi, denizin, kumun ve güneşin yanı sıra tatilcilere lezzetli yemekler de sunar. Burada insan, özellikle akşam yemeğini nerede yiyeceğine karar vermekte zorlanır.

Eğer tercihinizi balıktan yana kullanacaksanız, Kadıkale Yalısı’ndaki Körfez Restoran’ı tercih etmenizi öneririm. Izgaranın başındaki Ali Bey, işinin ustası. Balıklar her zaman taze ve kıvamında pişer. Mezeler günlük ve lezzetli. Balık çorbası ve ahtapotlu bulgur pilavının tadına bakmalısınız. Güneş batımına doğru gidip, kumsalın üstüne bir masa koydurun, dalgaların sesini dinleyerek, içkinizi yudumlayarak güneşi batırmanın tadını çıkartın.

Bodrum’da önereceğim bir diğer balıkçı da Yalıkavak’taki Çimentepe Restoran. Terasında yemek yerken tüm Yalıkavak koyunu görebilirsiniz. Çimentepe meze ve balık çeşidi konusunda oldukça zengin. Beyaz etli Akdeniz balıkları ızgarada tam kıvamında pişirilir.

Bodrum’da tencere yemeği hasreti çekenlere Kısmet Lokantası’nı önereceğim. Mönüde Ege ve Akdeniz mutfaklarından örnekler ön planda.

Marmaris’e uğramadan olmaz. Lezzet durağı konusunda zengin. Çoğu Yat Limanı’nda sıralanmış. İnsan hangisinde demir atacağını şaşırır. Ben Dede Restoran ile Liman Restoran’ı tercih ederim. Her ikisinde de yemekler oldukça lezzetli. Eğer rotanızın üstünde Datça Yarımadası varsa, soluğu Hisarönü sapağındaki Mavi Pide’de almanızı öneririm. Közlenmiş patlıcan ve kuşbaşı etle yapılan pide aklınızı başınızdan alacak.

MEZELERİN ADASI

Ege’de yolculuğa çıkılır da, Yunan Adaları’na uğramamak olur mu? Bence Ege’nin gerçek lezzeti bu adalardaki restoranlarda. Sadece lezzet değil, müzik ve eğlence de yaşama keyif katar. Eğer yolunuz Midilli Adası’na düşerse size Anoxos, Omega ve Molynos’taki Vafios Taverna’yı öneririm. Bu lokantalarda yiyeceğiniz Egeli mezeleri başka yerde yiyemezsiniz. Özellikle güneşte kurutulmuş ahtapotun ızgarası, insanın aklını karıştıracak kadar lezzetli.

Sakız Adası’ndaki önerim Tassos, Akroyiali ve Kira Despina lokantaları. Tassos’ta, lezzetli mezelerin yanı sıra, canlı müzik de sizi coşturacak.

Mikonos ise Ege’nin en lezzetli adası. Avli Tou Thodori’de nefis manzaraya karşı yiyeceğiniz kalamar ızgaranın tadını unutamazsınız. Chora bölgesindeki Leto Restoran’da size İskorpit tava öneririm. Nammos’ta deniz mahsulleriyle yapılmış makarnalara doyum olmaz. Asırlık bir evin bahçesinde konuklarını ağırlayan Mamacas Mykonos’ta mutlaka Mikonos Köftesi’nin tadına bakmalısınız.

False