ZMO: Medeniyetin temel unsuru toprak

Güncelleme Tarihi:

ZMO: Medeniyetin temel unsuru toprak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2016 10:56

ZMO: Medeniyetin temel unsuru toprak

Haberin Devamı

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, toprak ve suyun, medeniyetleri var eden en temel unsurdur olduğunu söyledi.

Toprağın dünya genelinde tehdit altında olduğunu söyleyen Karademir, 5 Aralık'ın 'Dünya Toprak Günü' olarak kutlandığını belirtti.

Karademir, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) geçtiğimiz yılı, Uluslararası Toprak Yılı ilan etmişti. Ayrıca bu çerçevede Dünya genelinde 5 Aralık Toprak Günü ilan edilmiştir" dedi.

GIDA SAĞLIKLI TOPRAKTA YETİŞİR

Gıdaların yüzde 95'inin doğrudan ya da dolaylı yollarla topraktan geldiğini ve yüksek kaliteli gıdanın ancak sağlıklı topraklarda yetişebileceğini söyleyen Karademir şöyle konuştu:

"Topraklar dünyadaki biyoçeşitliliğinin dörtte birini bünyesinde barındırır. Karbon döngüsünde önemli rol oynayarak iklim değişikliğiyle mücadele ve ona adapte olma konusunda da yardımcı olur. Topraklar suyu depolayarak ve filtreleyerek sellerin ve kuraklığın olmasını engeller. Hayatlarımız için bu kadar önemli olan toprak, aynı zamanda kısıtlı bir olgudur. Kaybedildiğinde veya bozulduğunda insanların yaşam süresi içinde tekrar kazanılamaz. 1 cm toprağın oluşması için yüzlerce yıl gerekir. Topraklar yenilenebilir varlıklar değildir, bu yüzden toprakların korunması gıda güvenliği ve sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşımaktadır."

TOPRAKLARIMIZI KAYBEDİYORUZ

TÜİK verilerine göre 2002 yılında 26.5 milyon hektar olan toplam tarım arazimizin son 13 yılda 2,6 milyon hektar azalarak 23,9 milyon hektara indiğini belirten Karademir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece ülkemizde değil şehrimizde de toprak varlığı gelecek için alarm vermektedir. Türkiye genelindeki tarım arazilerinin yüzde 10'u 12 yılda yok olurken, Adana'da sadece son 9 yılda tarım arazilerimizin yüzde 12'si yok olmuştur. Çukurova'nın, ender bulunan bir tarımsal potansiyele sahip olduğu hesaba katılırsa, bu gidişatın ne kadar vahim sonuçlar doğuracağı ortadadır. Ülkemizde ve özellikle kentimiz Adana'da, yeni yaklaşımlar tercih edilmediği takdir de insanlık şimdiye kadar hiç yaşamadığı bir ekolojik kriz ile yüz yüze gelecektir. Sürekli artan nüfusun doyurulabilmesi için topraklar ve verimli tarım arazilerinin korunarak, amacına uygun kullanılması zorunludur. Açlığın, yoksulluğun, eşitsizliklerin yaşandığı bir dünyada ülkemiz sahip olduğu zengin toprak varlıklarını çok iyi korumak ve geleceğe aktarmak durumdadır. Toprak ve su gibi temel varlıklar sadece ülkelerin ve o ülkede yaşayan insanların değil, tüm canlıların ortak malıdır. Bundan dolayı da bu üretim faktörlerini korumak, sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve insanoğlunun hor kullanımından alıkoymak herkesin ortak sorumluluğundadır. Başta Adana kamuoyu olmak üzere bütün halkımızı topraklarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz."

ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!