Zihinsel engelliler iş sahibi oldu

Güncelleme Tarihi:

Zihinsel engelliler iş sahibi oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2017 10:56

Zihinsel engelliler iş sahibi oldu

Haberin Devamı

İlker KILIÇASLAN/ MANİSA,(DHA)- MANİSA Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (MOSB) Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri'nde (ZEKİ) faaliyet gösteren 12 atölyede, toplam 26 zihinsel engelli, diğer işçilerle aynı ücret ve sosyal haklarla üretime katılıyor. Tanınmış otomobil firmalarına sızdırmazlık ürünleri imalatı yapan Standart Profil'e bağlı Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri'nde (ZEKİ) çalışan 8 engellinin ürettiği kapı ve toz fitilleri, yurt dışındaki farklı fabrikalarda Audi Q7, Fiat, Volkswagen otomobillerinde kullanılıyor. Manisa Zihinsel Engelliler Eğitme ve Koruma Derneği Başkanı Rabia Keskin, ZEKİ ile engellilerin önyargıları yıktığını söyledi.
MOSB tarafından Yunusemre İlçesi Keçiliköy Mahallesi'nde zihinsel engelli gençler için korumalı işyeri yapıldı. Geçen Ocak ayında faaliyete başlayan ve içinde 12 atölyenin yer aldığı merkezde, şimdilik 8 zihinsel engelli Standart Profil Fabrikası'nda kapı ve toz fitilleri, 8 engelli de Teleset Fabrikası'na kablo üretmeye başladı. Vestel'de de 10 zihinsel engelli genç üretime katılıyor. Önümüzdeki günlerde kurulacak bir atölyede de Bosch'a bağlı 8 zihinsel engellinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Saat 09.00'da işyerine servislerle gelen engelliler, akşam yine servislerle evlerine bırakılırken, üretime katkı sağlamanın da sevincini yaşıyor. Standart Profil-2 Fabrika Genel Müdürü Ergenç İneler, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren tesislerindeki diğer işçilerle aynı haklara sahip ve aynı ücreti alan 8 zihinsel engellinin  Audi'nin Q7 modeli ile Fiat ve Volkswagen otomobillerinin sızdırmazlık parçalarının üretimini yaptığını söyledi. İneler, "Bu çocuklarımızın her birinin birbirinden farklı özellikleri var. Bu çocuklarımızın Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri'nde (ZEKİ) ürettiği sızdırmazlık fitillerin hepsi yurt dışındaki farklı fabrikalarda farklı araçların üzerine takılarak değer yaratılıp başka insanların kullanımına sunuluyor. Çalışan 8 zihinsel engellimiz gerçekten çok iyi performans gösteriyorlar. Bu performansları her gün hem iş güvenliği hem kalite hem de üretim açısından takip ediyoruz. Onların performansından çok memnunuz" diye konuştu.
"DAHA ÇOK İŞ İSTEMEYE BAŞLADILAR"
Zihinsel engelli bireylerin artık kendilerinden daha çok iş istediğini belirten İneler, "Yaklaşık 3 aydır çalışıyoruz. İlk gün başladığımızda çok az üretim yaptık. Kimi zaman hiç yapamadık kimi zaman ise bir tane yapabildik. İkinci, üçüncü gün derken, aylar geçtikten sonra yüzde 100 üretim hacmine ulaştık. Çocuklarımız ile birlikte geçen hafta bir toplantı yapmaya geldik. Onlarla öğle yemeği yedik. Bize, 'biz, bu işi yapmak istiyoruz. Artık bize daha çok ve zor işler verin' dediler. Şimdi bunun için çalışıyoruz. Nasıl işler yapacaklarını araştırıyoruz. Nasıl işler yapacaklarına beraber karar vereceğiz" dedi.
"3'ÜNCÜ FABRİKAMIZI KURDUK"
ZEKİ bünyesindeki zihinsel engelliler sayesinde üçüncü fabrikalarını kurduklarını vurgulayan İneler, "Bir katma değer yaratmak, bir emek sarf etmek herkesin hoşuna gidiyor. Ama bireylerimiz hayatlarında ilk defa bu katma değeri yaratıp karşılığını aldığı için hem kendilerine, hem ailelerine, sonra bu şehre, organize sanayi bölgesine ve arkasından da tüm Türkiye'ye katma değer sağlıyor. Bizde bunu Standart Profil Manisa üçüncü fabrikası olarak adlandırdık. Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde iki fabrikamız vardı. Çok büyük bir fırsatla burayı üçüncü fabrika olarak hizmete soktuk. Artık üçüncü fabrikamızdaki bu bireylerimizin sağlayacağı katma değer ile çok daha iyi noktalara geleceğimize inanıyoruz" dedi.
"BİR DAKİKA BİLE KAYBETMEYİP ŞUBE AÇSINLAR"
Başta Manisa Organize Sanayi bölgesi'nde faaliyet gösterenler olmak üzere sanayicilere seslenen İneler, şunları söyledi:
"Bir dakika bile zaman kaybetmesinler ve burada bir şube açsınlar. Korumalı işyerine onlarda destek olsunlar. Hem üretimleri artsın hem de o üretimin sağladığı katma değer ile bu çocuklarımız daha güzel işlere sahip olsunlar."
"KENDİLERİNE ÖZGÜVEN GELDİ"
ZEKİ'deki Korumalı İşyeri öğretmeni Esma Keskin ise, 8 zihinsel engelli bireyin çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade edip, engelli bireylerin mutluluklarının ailelerine de yansıdığını söyledi. Keskin, "Buradaki bireylerimizin yine buradaki İş Eğitim Uygulama Merkezi'nden mezun olan öğrencilerimiz. Burada iş edindiler. Başlardaki 3 haftalık iş tekrar eğitiminden sonra çok iyi hale geldiler. Çalışmak onlar için çok büyük bir mutluluk. İşe başladıkları gündeki çabalarıyla, şimdi çabaları arasında çok büyük fark var. Kendilerini geliştirdiler ve hızlandılar. Özellikle para kazanmak onları çok sevindirdi. Kendilerine bir özgüven geldi" dedi.
"ÖN YARGILARI YIKTIK"
Manisa Zihinsel Engelliler Eğitme ve Koruma Derneği Başkanı Rabia Keskin ise bugünleri çok beklediklerin belirtip, "Zihinsel engelli bireyler, hep kıyıda köşede duruyordu. Toplumda hep, 'Bunlar iş yapamazlar. Birşeyi beceremezler' şeklinde bir önyargı vardı. Ama ZEKİ sayesinde bu ön yargıyı yıktık. Çocuklarımız işe başladılar" dedi.
ZEKİ'de Standart Profile üretim yapan 29 yaşındaki zihinsel engelli Süleyman Eryılmaz, çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtip, "İlk maaşımla annemi yemeğe götürdüm. İkimizde mutlu olduk. Bundan sonraki hayalim birikim yaparak kendi işimi kurmak" dedi.
28 yaşıdaki zihinsel engelli Ali Çelik Kanat de ilk ücretiyle yatırım yaptığını ifade ederek, "Artık evimin erkeği oldum. Çalışıyorum ve para kazanıyorum. Maaşımla altın alarak yatırım yapıyorum. Yatırımımla iş kuracağım" diye konuştu.
28 yaşındaki bir diğer zihinsel engelli Nazım Hikmet Er de maaşından birikim yapıp, ev almayı hedeflediğini söyledi.
ÖĞRETMEN EŞLİĞİNDE ÜRETİM YAPIYORLAR
Zihinsel Engelli Korumalı İşyeri'nde (ZEKİ) atölye açmak isteyen fabrikalar ilk etapta zihinsel engellilerle ön görüşme yaparak iş konusunda bilgilendirme yapıyor. Görüşmelerin ardından işe alınan engelli bireyler, fabrikalarda çalışan işçilerin sahip olduğu hakların aynısına sahip olarak iş hayatına başlıyor. Atölyelerde üretim yapacak engelli bireyler ilk olarak yapacakları işe göre ZEKİ'deki öğretmenler tarafından eğitimden geçiriliyor. Sabah saat 08.30'da evlerinden ZEKİ'ye ait özel servislerle alınan engelli bireyler, saat 17.00'ye kadar atölyede bir öğretmen eşliğinde üretim yapıyor. Atölyede işleri biten engelli bireyler ardından yine özel servisle evlerine bırakılıyor. Atölyelerde çalışan ve üretim yapan engelli bireylerin herhangibir iş kazası yaşamaması için öğretmenler sürekli olarak atölyelerin başında bulunuyor. ZEKİ'deki 12 atölyede 10'ar kişilik gruplar halinde 120 zihinsel engelli bireye iş imkanı sağlayabilecek fiziki koşullar mevcut. ZEKİ bünyesindeki zihinsel engelli bireylerin misafir edilebileceği özel misafirhanesinin ise önümüzdeki aylarda hizmete girmesi bekleniyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!