Yuvacık Barajı erken alarm verdi

Güncelleme Tarihi:

Yuvacık Barajı erken alarm verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2013 11:12

KOCAELİ’nin içme suyu kaynağı Yuvacık Barajı şimdiden alarm vermeye başladı. İzmit Su İşletmesi’nin Genel Kurulunda yapılan açıklamada, bu yıl yeterli yağış olmaması nedeniyle su seviyesinin son 10 yılın en alt düzeyine indiği, bu hesaplamalara göre 1 Temmuz’dan itibaren baraja Sapanca Gölü’nden takviye su pompalanacağı bildirildi.

Haberin Devamı

İzmit Su İşletmesi (İSU) Genel Müdürlüğü’nün Genel Kurul toplantısında kentin su sorunu ele alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başkanlığındaki toplantıda konuşan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, bu yıl Yuvacık Barajı’nın yeterli yağış olmadığından tamamen dolmadan inişe geçtiğini, su seviyesinin kritik noktada olduğunu belirtti. Bayram, Yuvacık Barajı’nda 120 milyon metreküp su alınabildiğini, gerektiğinde Sapanca Gölü’nde 30 milyon metreküp ve diğer kaynaklardan da 25 milyon metreküp olmak üzere yılda toplam 175 milyon metreküp su kaynağı bilindiğini belirttiği konuşmasında, "Ama bu yıl Yuvacık Barajı dolmadan inişe geçti. 1 Temmuz tarihi itibarıyla Sapanca Gölü’nden birinci pompayla su almaya başlayacağız. Daha sonra ikinci pompa işlemeye başlayacak. Bu yıl su gelişinde dengesizlik var. Havzamız yeteri kadar su alamadı. Mayıs ayında dolu olan baraj ilk defa dolmadan inişe geçti. Son 10 yılın en düşük seviyesine gelindi" dedi.

Haberin Devamı

CHP’li Sefa Sirmen’in Belediye Başkanlığı döneminde yap-işlet-devret modeli ile yaptırılan ve 1999 yılında devreya alınan Yuvacık Barajı Türkiye’nin içme suyu amaçlı ilk barajı. Ancak barajın pahalıya maledildiği ve yolsuzluk iddiaları ortaya atılmasının ardından Sirmen hakkında birçok dava açıldı. Sirmen bu davalardan beraat etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!