Yüreğir'de çiftçi buluşması

Güncelleme Tarihi:

Yüreğirde çiftçi buluşması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2017 14:08

Yüreğir'de çiftçi buluşması

Haberin Devamı

ADANA'nın merkez Yüreğir İlçesi'nde düzenlenen toplantıda tarım bürokrasisi ile çiftçiler bir araya geldi.
Yüreğir Ziraat Odası'nın düzenlediği 'Büyük Çiftçi Buluşması' adlı programa Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Dağlı, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Ayhan Bülbül, İlçe Emniyet Müdürü Murat Yücel, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, muhtarlar, sulama birliği yöneticileri ve çiftçiler katıldı.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaptığı konuşmada 5.5 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan tarım sektörünün ülke ekonomisine büyük katkı sunmasına rağmen, üreticilerin kalkınmanın nimetlerinden yeterince yararlanamadığını söyledi. Doğan "İstihdam artsın, ihracat artsın, ülkemize döviz girsin ve piyasa hareketlensin istiyorsak tarımı desteklemeliyiz" dedi. Ziraat Odası olarak, 850 bin dekar alanda üretim yapan 21 bin 500 çiftçiye hizmet verdiklerini kaydeden Doğan, Yüreğirli üreticilerin sesini, talep ve önerilerini yetkili makamlara iletmek için çalıştıklarını kaydetti. Tarım ve hayvancılıkta üreticiyi mağdur eden konular bulunduğunu ifade eden Doğan "Teşvik ve desteklerin ödenmesi, taban fiyatlarının erken ve beklentileri karşılaması konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyor. Çiftçi ekiyor, büyütüyor, ürün hasada gelmiş daha fiyat açıklanmamış. Bizim burada toplanmamızın sebeplerinden biri de bu sorunlarımızı ilgililere duyurabilmek" diye konuştu.
PLANLI ÜRETİME GEÇİLECEK
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin ise "Bugün burada toplanmamızın amacı siz çiftçilerimizi dinlemek. Sizler ne istiyorsunuz, bizler neler yapabiliriz? Bunları konuşmak" dedi. Çeşitli konularda bilgi veren Tekin, Milli Tarım Projesi ile sektörde önemli kazanımlar elde edileceğini ifade etti. Projenin, tarım desteklerinin planlı yapılması, planlı üretime geçilmesi, mazot desteği, gibi konuları içerdiğini anlatan Tekin, şunları kaydetti:
"Bunların hepsi planlandı. Alt yapı hazırlıkları tamamlanıyor. Allah izin verirse 2018 yılında uygulanacak. Ayrıca, havza bazlı destek modeli geliyor. Bundan sonra ürünler daha planlı olacak. Ülke ne ürettiğini bilecek. Yurt dışından ne ihtiyacımız var, yurt dışına ne ihraç edebiliriz? Veya hangi ürün ihracata dönük yaygınlaştırılabilir?"
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici de çiftçileri sulama konusunda bilgilendirdi.
Toplantının son bölümünde söz alan Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel ise Çukurova topraklarının, bereketin, üretimin merkezi olduğunu belirterek "Sizler yüzyıllardır bu ovada atalarınızdan gelen bir gelenekle hem de modern usullerle tarım ve hayvancılığı en güzel şekilde yapıyorsunuz. Türkiye'ye örnek oluyorsunuz" ifadesini kullandı.

ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!