YouTube hakkında suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

YouTube hakkında suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2007 12:20

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde yaşayan işçi 37 yaşındaki Ahmet Yılmaz, PKK'lı teröristleri ‘Kürt askeri’ olarak gösteren, Türkiye ve Atatürk'e hakaret içeren videoları yayınladığı gerekçesiyle görüntü paylaşım sitesi Youtube'u, Genelkurmay'a şikayet etti, savcılığa da suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Dünyanın en çok ziyaret edilen görüntü paylaşım sitesi Youtube'da, ‘antiDagirker’ adlı kullanıcı tarafından geçen 2 Temmuz'da eklenen, yasa dışı terör örgütü üyelerini ‘Kürt askeri’ olarak gösteren, Türkler'e, Türkiye'ye ve Atatürk'e hakaret içeren görüntüler, sanal dünyada yeni bir kampanyaya yol açtı. Binlerce kişi tanıdıklarının elektronik posta adresine ileti göndererek videoyu yayınlayan YouTube'un protesto edilmesini istedi.

İleti, Marmaris'te yaşayan Ahmet Yılmaz'a da geldi. Ahmet Yılmaz, tepkilere yol açan hakaret videosunu izleyince çileden çıktı. YouTube'u protesto etmek yerine önce telefonla aradığı Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı'na bilgi veren 10 Kasım 1970 doğumlu Yılmaz, ardından hazırladığı şikayet dilekçesini götürdüğü Marmaris Cumhuriyet Savcılığı'nda görüntüleri yayımlayan YouTube hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Adliye çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, “İzlediğim iğrenç görüntüler kanıma çok dokundu. Atamıza ve ülkemize yapılan hakaretlerin cezalandırılması gerektiğini düşünerek önce cumhuriyetimizin güvencesi ordu mensuplarımızı aradım. Sonra da suç duyurusunda bulundum. Askerimize ve adaletimize güveniyorum, bu rezilliğin sorumlularının cezalandırılacağına inanıyorum” diye konuştu.

Yılmaz'ın şikayet dilekçesini alan savcılık, hemen soruşturma başlattı. Dün yaşanan gelişmelerden birkaç saat sonra video, yayından kaldırıldı. Ancak 3 dakika 20 saniyelik aynı video, gecenin ilerleyen saatlerinde bu kez ‘antiTirko’ koduyla bir kez daha siteye yüklendi.
3 Mart 2007 tarihinde, ‘Stavreatos’ adıyla bir Yunan'ın yolladığı Atatürk'e hakaret eden 33 saniyelik video, Türk halkının yoğun öfkesiyle karşılaşmış, sanal dünyada Türk- Yunan savaşına yol açmış, 5 gün sonra İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi, görüntülerin yer aldığı Youtube'a erişim yasağı koymuştu. Tepkiler üzerine de video, 9 Mart 2007 tarihinde yayımdan kaldırılmış ve Yunanlı kullanıcının üyeliğine son verilmişti.

Sitede daha önce gelen tepkiler üzerine yüklendikten kısa süre sonra yayından kaldırılan, Atatürk’e, Türkiye’ye, Türkler'e ve Türk Bayrağı'na hakarete yönelik videolar, geçen mayıs ayında tekrar yayına girmişti. Bunlara onlarcası daha eklenmişti.
23 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’u Telekomünikasyon Kurumu'na ‘intihara yönlendirme’, ‘çocukların cinsel istismarı’, ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma’, ‘sağlık için tehlikeli madde temini’, ‘müstehcenlik’, ‘fuhuş’, ‘kumar oynanması için yer ve imkan sağlama’ ile ‘Atatürk'e hakaret içeren’ sitelerin erişimini engelleme yetkisi vermişti. Bu doğrultuda Atatürk'e hakaret içeren onlarca videonun yer aldığı YouTube'a Türkiye'den erişimin ikinci kez engellenebileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!