Yırtıcı pitbullar sokak köpeği oldu

Güncelleme Tarihi:

Yırtıcı pitbullar sokak köpeği oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 11:21

Üç bakanlık ortaklaşa harekete geçti. Başta Pitbull cinsi olmak üzere doğaları gereği saldırganlıkları ile bilinen köpeklerin üretimini ve sahiplenilmesini yasakladı. Karara göre bu köpekler toplanacak, sahiplerine de 3434 lira ceza kesilecek. Alınan karar kamuoyunda tartışılırken bir skandal patladı. Bazı pitbull sahipleri bu cezayı ödememek için köpeklerini sokağa saldı. Evet, sokağa! İşte o sokağa salınmış pitbullardan biri de dün akşam İzmir'de gezintiye çıkan üç kişilik bir aileye saldırdı.

Pitbul skandalında bugün Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği'nden tepki geldi. 'Zorla toplatılma' kararını mahkemeye götüreceklerini belirten DOHAYKO İzmir Temsilcisi Nur Şule Baylan, Türkiye ile eşzamanlı olarak eylem başlatacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İZMİR'DE PİTBULL DEHŞETİ / FOTO GALERİ

PİTBULLLAR TOPLATILIYOR / WEB TV

 
          

SKANDAL BÜYÜYOR

Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) İzmir Temsilcisi ve Eylem Söylem Grubu Başkanı Nur Şule Baylan, pitbull cinsi köpeklerin “zorla toplatılması kararını” yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Baylan yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın genelgesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından “tehlikeli ve saldırgan olduğu” iddiasıyla pitbull cinsi köpeklerin toplanmaya başlandığını, bulunduranlara ağır para cezası getirildiğini söyledi.

KÖPEKLER YOK EDİLECEK

Baylan, kararın ardından “Türkiye'de tehlikeli olduğu öne sürülen türlerin sokağa salınacağını veya yok edileceğini” öne sürdü. Bu cins köpekleri vahşileştirenlerin ya da dövüştürenlerin yakalanması yerine suçun köpeklere çıkartıldığını savunan Baylan, şunları kaydetti: “Toplumun en zayıf halkası olan hayvanların hakları için hayvan hakları korumacıları olarak yıllardır taleplerimiz karşılanmamış, aksine keyfiyete dayalı genelge çıkartılmıştır. Biz, belediyelerden görevlerini yapmalarını, kısırlaştırma ve beslenme odakları kurmalarını talep ediyoruz. Hayvanların dövüştürülmesinin, yurt dışından hayvan girişinin engellenmesini istiyoruz. Çağ dışı uygulamayı kabullenmiyoruz.”

Demokratik haklarını kullanarak cuma günü kararı yargıya taşıyacaklarını ifade eden Baylan, “Türkiye'deki tüm hayvan hakları örgütleri kararın durdurulması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe ile başvuracak. Cumartesi günü de Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan, İspanya başta olmak üzere bir çok ülkede hayvan severler, dernekler, Türkiye ile eş zamanlı eylem başlatacak” diye konuştu.

Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesiyle “pitbull, terrier, Japanese Tosa” gibi tehlike arz eden hayvanların üretilmesi, sahiplendirilmesi, Türkiye'ye girişi, satışı ile reklamının yapılması, takas edilmesi, sergilenmesi ve hediye edilmesinin yasaklandığını hatırlatan Baylan, “Herhangi bir şekilde ülkemize sokulan bu ırkların, şimdi kanuna aykırı bir kararla toplatılması, kaldı ki toplatılma şeklinde bir hüküm içeren karara uyulmayıp, hayvanların uyutulması, açıkça kanuna aykırıdır” şeklinde konuştu.

SONRAKİ >>>>

İzmir'in Buca İlçesi'nde, aksam gezintisine dışarıya çıkan Sakar ailesine pitbull cinsi sahipsiz bir köpek saldırdı. Emenullah Sakar ve oğlu Hebin Sakar'ın hafif sıyrıklarla yaralandığı olayda, yakalanan köpek önce polise ardından belediye yetkililerine teslim edildi.

Haberin Devamı

MAHALLELİ KURTARDI

Haberin Devamı

Evlerinin bulunduğu sokakta yürüyen Şakar ailesine saldıran sahipsiz pitbull önce küçük Hebin'i altına aldı, ardından araya giren baba Emenullah Şakar'ın elini ısırdı. Ailenin çığlıklarını duyup sokağa toplanan mahalle sakinleri ise köpeği etkisiz hale getirip yakaladı. Babası tarafından kurtarılan küçük çocuk, olayı hafif sıyrıklarla atlattı, baba Emenullah Şakar da elinden hafif yaralandı.

Emenullah Şakar ile oğlu Hebin Şakar, yakınlarının otomobiliyle Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İntaniye Servisi'ne götürüldü. Tedavilarinin ardından taburcu edilen baba ve oğula, 1 ayda 5 defa kuduz aşısı yapılacağı öğrenildi. Mahalle sakinleri tarafından yakalanan Pitbull, önce polise, ardından da belediye yetkililerine teslim edildi. Ayrıca köpeğin sahibinin olup olmadığının da araştırıldığı bildirildi.

YETKİLİLER, “BAŞI BOŞ KÖPEKLERLE İLGİLENSİN”

Olayla ilgili polis merkezine gidip şikayetçi olacağını belirten Emenullah Şakar, “Eşim ve 2 çocuğumla gezmek için dışarı çıktık. Pitbull cinsi köpek bize saldırıp oğlum Hebin'i altına alınca araya girdim. Köpek benim de elimi ısırdı. Mahalle sakinleriyle beraber köpeği yakaladık. Çocuğumu Allah korudu. Yetkililere sesleniyorum, başı boş köpeklerle ilgilensinler” dedi. Küçük Hebin ise “Köpek saldırınca çok korktum” diye konuştu.

Haberin Devamı

İzmir’de yaşanan son olay, toplatılan pitbull ve diğer saldırgan köpeklerin nerede barındırılacağı sorusunu tekrar gündeme getirdi. Köpeklerin toplama kararının ardından sahipleri tarafından 3,434 liralık cezayı ödememek için salıverildiği iddia edilmişti.

BAKANLIK TALİMAT VERDİ

İçişleri Bakanlığı’nın, valiliklere gönderdiği genelgeyle Pittbull başta olmak üzere, kanunen üretilmesi ve sahiplendirilmesi yasak olan hayvanların toplatılması, bulunduranlara ceza kesilmesi ve bu tür hayvanların internet üzerinden satışı ve dövüştürülmelerinin engellenmesi talimatı verildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ise Türk Veteriner Hekimleri Birliğine bağlı 51 oda başkanlığı ile Tarım İl müdürlüklerine genelge göndererek tüm muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinin TBMM'nin kararı doğrultusunda bilgilendirilmesi uyarısında bulunduğu, bu hayvanların üretilip beslenemeyeceğine ilişkin uyarıların, veteriner hekimler ile petshop sahipleri ve hayvan üretim çiftliklerine tebliğ edildiği, yasağa aykırı davrananların cezalandırılacaklarını bildirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

KİMLİK VE ADRES BİLGİLERİ BELİRLENİYOR

Çevre ve Orman Bakanlığının ise üniversiteler ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği'yle temasa geçerek, klinik ve hastanelere getirilen tehlikeli köpeklerin kimlik ve adres bilgilerinin kendilerine bildirilmesini istediği, valiliklere de yazı gönderen bakanlığın yırtıcı hayvanlara el konularak barınaklara teslim edilmesi, bu tür hayvan sahiplerine 3 bin 434 lira para cezası kesilmesi talimatı verdiği kaydedildi.

"PEK ÇOK ÜLKEDE YASAKLANDI"

Bakanlığına bağlı birimlerin koordinasyon kurulu toplantısına katılmak üzere Erzurum'a gelen Eroğlu Bir gazetecinin “Türkiye'de pitbull köpeklerinin toplanması yönünde bir çalışma yapıyorsunuz. Hayvan severler buna tepki veriyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz” sözleri üzerine, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu köpekler son derece saldırgan. Bunların pek çok ülkede beslenmesi ve dışarı salınması yasaklandı. Burada da bazı şehirlerde çocukları parçaladığı, insanları ısırdığını, hatta bazı mafya türü insanların bu köpeklerle insanları korkutarak, onlardan para sızdırdığını dahi biliyoruz. Bunu için de Türkiye'de bu köpeklerin toplatılması için bir çalışma yaptık. Türkiye'de hayvan haklarını korumak için Milli Parklar Müdürlüğü bünyesinde hayvan haklarını için bir birim dahi var. İlgili vatandaşların bu konuda hassas olması lazım.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!