Yirmi saha ve kuyu özel sektöre devredilecek

Güncelleme Tarihi:

Yirmi saha ve kuyu özel sektöre devredilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2006 00:00

Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), elinde bulunan jeotermal sahaları ile kuyuların özel sektöre devredilmesini kararlaştırdı. Genel Müdür Mehmet Üzer, jeotermal alanında kaynaklar açısından Türkiye’nin dünyada yedinci sırada olduğunu hatırlatırken, 2010 yılına kadar bu kapasitenin yüzde 20’sini kullanmayı amaçladıklarını söyledi.

HER geçen yıl ortalama yüzde 8 oranında artan enerji talebinin yerli kaynaklardan karşılanmasına yönelik çalışmalar doğrultusunda, mevcut jeotermal potansiyelinin ekonomiye kazandırılmasındaki yönündeki girişimler yoğunlaştırıldı.

MTA Genel Müdürlüğünün elinde bulunan jeotermal sahaları ile kuyuların kullanım haklarının, belirlenen program doğrultusunda özel sektöre devredilmesi kararlaştırıldı.

Bu doğrultuda MTA Genel Müdürlüğü, 20 jeotermal sahası ve kuyuların kullanım haklarının özel sektöre devrinde düğmeye bastı. Büyük bölümü Ege bölgesindeki illerde bulunan jeotermal sahası ile kuyuların devrine ilişkin ihaleler, 27 Kasım 2006 tarihinde gerçekleştirilecek.

SAHA VE KUYULAR Enerji üretimi ve konutların ısınması başta olmak üzere entegre amaçlı olarak özel sektör tarafından işletilmesi öngörülen ihale kapsamında şu saha ve kuyular bulunuyor: Aydın-Sultanhisar ve Yılmazköy,Balıkesir Balya-Ilıca,İzmir Aliağa-Samurlu, Karabük Eskipazar,Kırşehir Mucur-Çiçekdağı ve Mahmutlu,Manisa’da Alaşehir-Kavaklıdere,Kula-Emir,Vaün’da Özalp,Erciş-Zilan-Şoköy,Siirt’te Merkez-Biluris,Denizli-Gölemezli ve Kayseri-Erciyes.

DÜNYADA YEDİNCİYİZ Bu arada MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, çalışmaları değerlendirirken, Türkiye’nin, dünyada 7’nci, Avrupa’da ise birinci jeotermal enerji kaynakları potansiyeline sahip olduğunu bildirdi. Türkiye’nin halen 31 bin mw kurulu güçte jeotermal enerji kapasitesine sahip olduğunu belirten Üzer, amaçlarının, 2010 yılına kadar bu kapasitenin yüzde 20 oranındaki bölümünün kullanılması olduğunu söyledi. Üzer, bu oranın halen yüzde 6 oranındaki bölümünün kullanıldığını hatırlatırken, her yıl ise 300 mw gücündeki bir potansiyelin enerjiye dönüştürülebildiğine işaret etti. Genel Müdür, 2010 yılına kadar her yıl 500 mw kurulu gücündeki bir jeotermal enerjinin Türkiye’nin mevcut enerji sistemine katılmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!