Yine o vicdan sızlatan rapor

Güncelleme Tarihi:

Yine o vicdan sızlatan rapor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2005 00:00

Bilirkişi raporu: Ölen öğrenciler yaşasaydı, asgari ücret alırdı. Bir öğrencinin hayatının bedeli 750-1500 YTL.

Bingöl’de 1 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde, Çeltiksuyu Pansiyonlu İlköğretim Okulu’nda enkaz altında kalarak hayatını kaybeden 85 öğrenci ile ilgili ailelerin ‘Hizmetin kötü işlemesi’ gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davasında, bilirkişinin hazırladığı rapor, öğrenci yakınlarını şoke etti. Raporda, öğrencilerin hayatına karşı biçilen rakam 750-1500 YTL arasında değişiyor.

Asgari ücretten

Davanın görüldüğü Elazığ İdare Mahkemesi’nin talebi üzerine Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayanılarak Avukat Adil Bilgin tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, öğrencilerin ortalama yaşam süresi 59,5 yıl olarak hesaplandı. Ölen öğrencilerin yaşamaları halinde ailelerine askerlik sonrası asgari ücret ile katkıda bulunabilecekleri ifade edilen raporda, ölen öğrencilerin hayatlarına karşı tazminat bedeli ise 750-1500 YTL olarak hesaplandı.

Rapora itiraz

Raporu skandal olarak niteleyen Bingöl Baro Başkanı Avukat Erdal Aydemir ise şöyle dedi: ‘Bu tür vakalarda kabul edilemez bir karar verilmiştir. Okuyan bir öğrencinin aileye olan katkısı asgari ücret üzerinden nasıl hesaplanır. Öğrencilerin yaşam süresi neye göre 59,5 yıl hesaplanıyor. Rapora itiraz ettik. Devlet bir yandan kadınların emeklilik yaş sınırını 60, erkekleri ise 65 olarak açıklarken, diğer yandan ölen öğrencilerin yaş sınırının 59.5 olarak hesaplanması büyük çelişkidir. Yani yaşasalardı emekli olmadan önce öleceklerdi.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!