Yıldız: İran'a yaptırım konusunda Türkiye'den beklenti olmamalı

Güncelleme Tarihi:

Yıldız: İrana yaptırım konusunda Türkiyeden beklenti olmamalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2012 13:50

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran’a petrol yaptırımı konusunda Türkiye'den "ağır beklentilerin olmaması gerektiğini" söyledi.

Haberin Devamı

Euronews’ün haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Tahran'da bulunan Enerji Bakanı Yıldız, hem kendi izlenimlerini paylaşmak hem de gazetecilerin izlenimini almak üzere sohbet etti. Bakan Yıldız, sohbet sırasında Türkiye’nin İran politikasını ve gerekçelerini anlattıktan sonra başbakanı karşılamak için kalkarken, "Çok açık bir şekilde söylüyorum. Bizim nükleer santral yapımı ile ilgili İran’la paylaşacak hiçbir ortak hedefimiz yok. Ne know-how konusunda ne de başka bir noktasında İran’la işbirliği yapmayız" dedi.

Bu sözlerin doğalgaz ve petrolü pahalı aldığını düşünen ve bunu indirmek için İranlılarla pazarlık yapan Türkiye’nin hangi pozisyonda olduğunu ortaya koyduğu belirtildi. Türkiye ve İran’ın birçok konuda, özellikle ekonomi alanında birbirine yakın olduğu kadar siyaseten ciddi sorunlar içinde olduğu hatırlatıldı. Bu nedenle İran’a enerji konusundaki bağımlılığını hafifletmenin yollarını ararken bunun en önemli ayağı başka kaynaklara yönelmek olarak gösterildi.

Enerji Bakanı Yıldız’ın İran’a nükleer programı konusunda baskı yapan ve Ankara’dan sert tavırlar bekleyen Batılı ülkelerin Türkiye’nin İran’a enerji konusundaki "bağımlılığını" görmezden gelmek istediklerini ama buna izin veremeyeceklerini söylediği kaydedildi. Bakan Yıldız, şöyle dedi:

"Biz ABD ya da AB değiliz. Onların aldıkları kararların hukuken bizi bağlamayacağı açıktır. Elbette biz onlarla uyum içinde hareket etmeye çalışıyoruz. Ama Türkiye enerji tedarikinin büyük bir kısmını İran’dan yapıyor. Doğalgazın yüzde 18’ini İran’dan alıyoruz. Petrol alımımız daha da fazla bir oranda. Bu nedenle bizden İran’a yaptırım konusunda ağır beklentilerin olmaması gerekir. Çünkü bizim önceliğimiz Türkiye’nin ihtiyaçlarıdır."

Haberin Devamı

Bakan Yıldız Türkiye’nin hali hazırda doğalgazı beş, petrolü 11 ülkeden aldığını belirterek, kaynakları çeşitlendirmeye çalıştıklarını, bunun ulusal bir strateji olduğunu vurguladı.

Yıldız, İran’ın nükleer enerji programının nükleer silaha dönüşmesi yolundaki kaygılara katılmakla beraber İranlı liderlerin kendilerine böyle bir silahı kullanmanın "İslam’a aykırı olduğunu" söylediklerini, programın barışçıl enerji kaynağı arayışının bir parçası olduklarını vurguladıklarını, kendilerinin de buna inanmak durumunda olduklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!