Yıldırım: Üç ülke mutabakat sağladı

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım: Üç ülke  mutabakat sağladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2017 21:51

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, il başkanları toplantısında Suriye’de muhalifler ile Esad rejimi arasında yapılan toplantıyla ilgili, “Astana’da zirve yaptık, üç ülke mutabakat sağladı” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, dün partisinin il başkanları toplantısında özetle şunları söyledi: “Türkiye ayakta kalamazsa bölge yok olur gider. Onun için işe komşulardan başladık. ‘Dostluklarımızı artıracağız, düşmanlıklarımızı azaltacağız’ dedik. Rusya ile ilişkilerimizi düzelttik, İsrail ile sorunumuz vardı, onu bir noktaya bağladık. O günlerde ‘Suriye’de de 6 ay içinde iyi bir şeyler olacak’ dedik. Şimdi hamdolsun Suriye’de ateşkesin sağlanması için Rusya ile İran ile birlikte bir inisiyatif aldık, ateşkes sağlandı. Astana’da da bir zirve yapıldı ve bu 3 ülkenin ateşkesin uyulduğunun takibini yapması konusunda mutabakat sağlandı.

DİPLOMATİK BAŞARI

Ciddi bir diplomatik başarı elde edildi. BM işin içine sokuldu, bundan sonraki siyasi çözüm için de çalışmalar başlatıldı. Irak’a ziyaret yaptık, ‘uzaktan atışa atışa bu işler olmaz’ dedik, ‘Gelin konuşalım, komşuyuz birbirimize ihtiyacımız var. Komşu komşunun külüne muhtaç derler.’ Başika, Musul konusu başta olmak üzere PKK ile mücadele, Sincar’daki oldu bittilerin nasıl ele alınacağını birlikte değerlendirdik. Bunları yapınca Türkiye’nin bölgedeki etkinliği de der demez arttı. Bir yıl önce Türkiye’yi Suriye meselesinde hesaba katmayanlar, şimdi Türkiye ne diyorsa ona göre amel ediyorlar. İşte bu ülkemizin, milletimizin gücünden, Cumhurbaşkanımızın dirayetinden geliyor. Bölgeden terörün temizlenmesi, kardeş Suriye halkının can ve mal güvenliğinin huzura kavuşması, yıllardır memleketlerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin tekrar ülkelerine dönmesi öncelikli hedeflerimizdir. Tabii biz onları zor zamanlarda misafir edeceğiz.”

 

BAKMADAN GEÇME!