Yıldıramayacaklar

Güncelleme Tarihi:

Yıldıramayacaklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 00:00

Avrupa Birliği dün "Tüketicinin sağlığının korunması" ile "Trans Avrupa Ağları" başlıklarını müzakereye açtı. Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin üyeliğini sulandırma veya süreci aşındırma çabalarının olduğunu belirterek, "Beklentimiz taahhütlerin yerine getirilmesidir" dedi.

TÜRKİYE’nin 1999’da "aday" ve 2004’ten itibaren de "katılım müzakereci ülke" olduğunu belirten Babacan, "Bu kararlar, tüm AB ülkelerinin oybirliği ile alındı. Süreci aşındırma çabalarının sorumlu yaklaşımlar olmadığını düşünüyoruz" dedi. Babacan, Türkiye’nin "kararlı" olduğunu ve elde ettiği haktan taviz vermeyeceğini de söyledi.

AB Dönem Başkanı Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amada ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Babacan, Fransa’yı ülke ismi vermeden eleştirdi ve "ikili ilişkilerin etkilendiğini" söyledi.

ALTI FASIL OLDU

Liderlerin değişmesinin ülkeleri etkilememesi gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı, "Eğer amaç yıldırma ve kendiliğinden vazgeçirme ise, bunda başarılı olamayacaklar" ifadesini kullandı.

"Bilim ve araştırma" faslını 2005’te açıp kapatan Türkiye ile bu yılın ilk yarısındaki Almanya dönem başkanlığı sırasında "işletme ve sanayi politikası", "istatistik" ve "mali kontrol" olmak üzere toplam dört fasılda müzakere başlatıldı. Bu durumda 2007 yılı itibariyle Türkiye, 35 fasıldan 6’sında müzakereleri başlatmış oluyor.

İki başlığın açılacağı konferansın yapılması, Fransa’nın taleplerinin AB ülkelerince yerine getirilmesi ile mümkün oldu. Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Akil Adamlar" grubunun kurulması ile 14 Aralık’taki AB Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde Türkiye için "üyelik" veya "katılım" ifadelerinin kullanılmaması ve başlıkların müzakere edildiği "Katılım Konferansı"nın adının "Hükümetler arası Konferans" olarak değiştirilmesini istemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!