Yetkin: Tarım krize en dayanıklı sektörlerin başında

Güncelleme Tarihi:

Yetkin: Tarım krize en dayanıklı sektörlerin başında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2009 00:00

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, açıklanan büyüme hızı rakamlarının, tarım sektörünün kriz karşısında en dayanıklı sektör olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Yetkin, yazılı açıklamasında, 2009 yılı birinci çeyreğinde ekonominin genelde yüzde 13,8 düzeyinde rekor bir oranda küçüldüğü koşullarda, tarım sektöründeki küçülmenin yüzde 3 gibi küçük bir oranda kalmasının bu sektörün kriz karşısındaki dayanıklılığını bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.

Yetkin, bu küçülmenin, sektör açısından oldukça olumsuz gelişmelerin yaşandığı koşullarda ortaya çıktığını belirten ve bu gelişmelere sene başında ürünlere ödenen primlerin yüzde 10 oranında kesilmesi, gübre fiyatlarındaki olağanüstü yükseliş nedeniyle çiftçinin tarlaya attığı gübrede yüzde 30’un üzerinde azalma ve ürün fiyatlarının düşüklüğünü örnek gösterdi.

Tarıma destek çok etkili olur

Birinci çeyreğin son ayı olan Mart ayında tarım dışı sektörlerdeki istihdamda 315 bin azalma görülürken, tarım sektöründe çalışan sayısının 74 bin kişi arttığını da belirten Yetkin, şunları kaydetti:

"Yaz aylarının gelmesiyle tarım sektöründe istihdamın daha da artacağı kesindir. Bu durumda tarımın şu anda ekonomik ve sosyal bir afet halini almakta olan işsizliğe karşı da önemli bir korunak olduğu görülmektedir. Bu gerçekler kriz koşullarında hiçbir özel destek ve teşvik görmemiş olan tarım sektörünün aslında diğer sektörlere verilen destek ve teşviği ne kadar hak ettiğini de göstermektedir. Tarım sektörü büyüklüğü itibariyle genel ekonomi verilerini önemli ölçüde etkilemektedir. Eğer, tarımdaki küçülme diğer sektörlerdeki düzeyde olsaydı, genel küçülmenin en azından birkaç puan daha yukarıda olacağı açıktı. Öte yandan, diğer sektörlere aktarılan milyarlarca doların bir türlü beklenen etkiyi yapmadığı görülmektedir. Oysa tarıma verilecek çok daha cüzi bir destekle krize ve işsizliğe karşı çok etkileyici sonuçlar alınabilirdi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!