Kömürspor'un "kara elmasla" büyümüş futbolcuları

Güncelleme Tarihi:

Kömürsporun kara elmasla büyümüş futbolcuları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 11:39

- Zonguldak'ta madenci çocukları Mert Caymaz ve Berkan Akdeniz, kömür kentinin Spor Toto 3. Lig'deki temsilcisi Zonguldak Kömürspor'un formasını terletmenin gururunu yaşıyor - Babasının maden ocağında büyüyen Caymaz: - "Küçüklüğümden bu yana madene iniyorum, işçilerin çalışma şartlarını, ortamlarını ve nasıl zor şekilde para kazandıklarını çok iyi bildiğimden bu forma çok değerli" - Berkan Akdeniz: - "Madencilerin kurduğu takımla, onların tribünden desteğiyle sahaya çıkmak, bir madencinin oğlu için tarif edilemez duygu"

Haberin Devamı

ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Kömür kentinin Spor Toto 3. Lig'deki ekibi Zonguldak Kömürspor'un formasını giyen madenci çocukları Mert Caymaz ve Berkan Akdeniz, Zonguldak'ı yeşil sahalarda temsil etmenin gururunu yaşıyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel maden ocaklarında 12 bin civarında kişinin çalıştığı kentte, kömür işçilerinin efsane Zonguldakspor'un devamı gördükleri Zonguldak Kömürspor'a desteği futbolcular için ayrı önem taşıyor.

Takımdaki oyunculardan babası ve akrabaları maden ocağı işleten Mert Caymaz ile emekli madencinin oğlu Berkan Akdeniz, bu duyguyu en yoğun yaşayanlar arasında yer alıyor.

Orta saha oyuncusu 24 yaşındaki Caymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlarda futbola Gelikspor'da başladığını, 2004'te Galatasaray'ın altyapısında yetiştikten sonra Batmanspor'a transfer olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Galatasaray'da oynadığı dönemde 16 yaş milli takımına seçildiğini anlatan Caymaz, "Daha sonra profesyonel futbol hayatım başladı. Elazığ, Gümüşhane ve Kilimli Belediyespor'da oynadım. En sonunda kendi takımımız Zonguldak Kömürspor'a geçen yıl Bölgesel Amatör Lig'de mücadele ederken transfer oldum. Bu sezon takımda ikinci yılım" diye konuştu.

Caymaz, madenci takımında oynamanın kendisi için ayrı önem taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ben madenle büyüdüm. Küçüklüğümden bu yana madene iniyorum, işçilerin çalışma şartlarını, ortamlarını ve nasıl zor şekilde para kazandıklarını çok iyi bildiğimden bu forma çok değerli. Bütün tanıdığım insanlar madenden ekmek yiyor. Ailemin maden ocağı var. Bu formayı giymek bizim için gurur kaynağı. Sonuçta yerin metrelerce altında çalışan bu insanlar bizden güzel şeyler bekliyor. Kömürspor'lu olmak farklı bir duygu. Tüm dünyada biliyoruz ki işçiler bizi destekliyor."

- Emekli madencinin oğlu

Berkan Akdeniz de babasının TTK maden ocağından emekli olduğunu, futbola mahalle aralarında top oynayarak başladığını anlattı.

Yaklaşık 8-9 yıl Kilimlispor'un altyapısında oynadıktan sonra aynı takımda profesyonel olduğunu aktaran Akdeniz, "Kentteki her futbolcunun hayali Zonguldak Kömürspor'a bu sezon transfer oldum. Madencilerin kurduğu takımla, onların tribün desteğiyle sahaya çıkmak, bir madencinin oğlu için tarif edilemez duygu. Seremoni öncesi bile madenciler önümüzde sahaya çıkıyor. Bu, inanılmaz bir duygudur. Herkese madenci takımında oynamak nasip olmaz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Akdeniz, babasının kendisini kömürden kazandığı parayla büyüttüğünü, maden kentindeki binlerce işçiye gönül borçlarını ödeyemeyeceklerini kaydetti.

- Efsane Zonguldakspor

1973-1974 futbol sezonunda Birinci Lig'e (Süper Lig) yükselerek uzun yıllar mücadele eden ve geçmişte madenlerde çalışanların zorunlu üye yapılması nedeniyle ''işçi milli takımı'' olarak adlandırılan Zonguldakspor, 1945 yılında Kömürspor adıyla kuruldu.

1966 yılında ayrıcalıklı olarak 2. Lig'e alınınca Zonguldakspor ismini alıp, 1973-1974 sezonunda şampiyon olarak Birinci Lig'e yükseldi.

Kırmızı lacivertli takım, 1987-1988 sezonuna kadar mücadele ettiği Birinci Lig'de, 1979-1980'de en başarılı performansını göstererek üçüncü olmasının ardından, güçten düşmeye başlayarak önce 2. Lig'e, 1989'da da 3. Lig'e düştü.

Haberin Devamı

Daha sonraki yıllarda 2. ve 3. Lig arasında gidip gelen Zonguldakspor, 2007-2008 futbol sezonunda mücadele ettiği 3. Lig 4. Grup'tan amatör kümeye düşerek taraftarında büyük hayal kırıklığı yarattı.

Kötü gidişi amatör kümede de önlenemeyen ve borçları nedeniyle zorluklar yaşayan kulübün 2010-2011 sezonu sonunda adını Fenerspor olarak değiştirilmesiye bölge halkı için bir efsane sona erdi.

Bu sırada Bölgesel Amatör Lig'e yükselen Demir Madencilik Dilaverspor'un adını Zonguldakspor olarak değiştirmek istemesi, federasyonca kabul edilmeyince takıma Zonguldak Kömürspor adı verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!