Yozgat'ta soya 140 günde yetişti

Güncelleme Tarihi:

Yozgatta soya 140 günde yetişti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2016 12:51

Yozgat'ta soya 140 günde yetişti

Haberin Devamı

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, (DHA)- YOZGAT’ta, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, ürün çeşitliliğinin çoğaltılmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında ekimi yapılan soya fasulyesinin hasadı yapıldı.

Yerköy ilçesine bağlı Saray ve merkeze bağlı Fakıbeyli köylerinde deneme amaçlı ekimi yapılan soya fasulyesinin hasadına Yerköy’den başlandı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat il genelinde yetişebilecek olan alternatif ürünlerin ekiliş ve üretimini yaygınlaştırmak, çiftçileri bu ürünlere yönlendirmek, ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla bu yıl iki bölgede deneme amaçlı soya fasulyesi ekimi yapıldığını söyledi. Özdemir, “Ekolojik şartlar yönünden Yozgat’ta yazlık olarak ekiminin uygun olduğu düşünülen Soyanın, çiftçiler tarafından ekiliş ve üretiminin yapılması ile çiftçimize alternatif ürün sağlanacak, son yıllarda üretimi düşen soyanın Yozgat’ta yetiştirilmesine öncülük edilecektir” dedi.

Ziyaatin Özdemir, sıcak ve ılıman iklim ürünü Soyanın yazlık olarak denenmesi maksadıyla, Yerköy’ün Saray köyünde Tevfik Tuğ isimli çiftinin tarlasının 35 metrekarelik bölümünde deneme parseline 10 Mayıs 2016 tarihinde ekim yapıldığını kaydetti. Özdemir, “Çetinbey çeşidi tohum ekilmiş ve 5 kez sulama yapılmıştır. Bitkinin büyüyüp olgunlaşma süresi 140 gün olarak gerçekleşmiştir. Bu parselde elle hasat yapılmıştır. Bilindiği üzere ilimizin rakım seviyesi 700’lerden başlayıp 1500’lere kadar değişmektedir. Biz bu deneme ile Yozgat’ta soyanın yetiştirilebileceğini ve rakım ve ekolojik şartlara göre ekim zamanının ayarlanması gerektiğini gördük. Soya Fasulyesi, ilimizde özellikle rakımı düşük olan Yerköy ve Aydıncık havzalarında rahatlıkla yetiştirilebilir” diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!