Yozgat’a uygun ceviz türleri belirlenecek

Güncelleme Tarihi:

Yozgat’a uygun ceviz türleri belirlenecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2016 11:49

Yozgat’a uygun ceviz türleri belirlenecek

Haberin Devamı

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, (DHA)- YOZGAT Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, tarım sektöründe çeşitliliği artırma çalışmaları kapsamında, soğuk hava koşullarına dayanıklı ceviz türünün belirlenmesine yönelik araştırma başlattı.

Yozgat’ta önceki yıllarda dağıtılan ceviz fidanlarının, iklim koşullarına uygun olmaması nedeniyle istenilen verimin alınamaması üzerine, soğuk hava koşullarına dayanıklı ceviz türünün belirlenmesine yönelik araştırma çalışmalarına başlandı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat’ın iklim koşullarına dayanıklı ceviz türlerinin belirlenmesi amacıyla birçok tür üzerinde çalışma yapıldığını söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Ceviz Eylem Planı’ uygulaması kapsamında da Yozgat’ta yeni ceviz bahçelerinin tesis edilebileceğini kaydeden Özdemir, o nedenle bölgeye uygun, dayanıklı, soğuk hava koşullarına dayanıklı ceviz türlerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de, genelde fidan üretimlerinin sahil bölgelerinde yapıldığı, buralarda üretilen ceviz fidanlarının, soğuk iklimin hakim olduğu illerde bazı sıkıntılara neden olduğu belirten Özdemir, “Sahil bölgesinde 20 derecede yetişen fidan, Yozgat gibi eksi derecelerde sıcaklığı olan illere getirildiği zaman, adapte olma sorunu yaşıyor. Ankara'dan Doğu illerine kadar adaptasyon sorunu yaşamayacak ceviz fidanı türünü belirlemeye yönelik çalışma başlattık. Yozgat’ın bir çok yerinde bulunan ceviz ağaçlarını yakın takibe aldık. Bunlardan alacağımız örnek fidanları deneme amaçlı dikim yapıp, sonrasında da uygun olanların çoğaltılmasına yönelik bir çalışma yapacağız” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!