Yozgat yerel buğdaya yöneliyor

Güncelleme Tarihi:

Yozgat yerel buğdaya yöneliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 12:07

Yozgat yerel buğdaya yöneliyor

Haberin Devamı

YOZGAT, (DHA)- TÜRKİYE’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta ‘Yerel Buğday Projesi’ kapsamında, kadim buğdaylarının deneme ve çoğaltma ekimleri yapıldı.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, eskiden beri ekilen ve günümüzde yetiştirilmekte olan yerel buğday çeşitlerinin envanterinin çıkarılarak, gen bankalarına aktarılması, üretimlerinin yine çiftçi eliyle devam etmesiyle genetik çeşitliliğinin devamının sağlanması, bu gen kaynaklarının aynı zamanda çiftçi eliyle korunmasının amaçlandığını kaydetti. Özdemir, Yozgat’ta 5 İlçeye bağlı 9 köyde deneme ve çoğaltma ekimlerinin yapıldığını hatırlatarak, ‘’Ülkemiz, en temel besin kaynağı olan buğdayın anavatanı ve gen merkezi durumundadır. Bu dünyadaki bütün bilimsel çevrelerce kabul edilen bir gerçekliktir.1970'li yıllardan sonra çiftçilerimizce modern buğday çeşitleri kullanmaya başlanması ile birlikte geleneksel buğday türlerinin ekim ve üretimi düşüşe geçmiştir. Hatta bazı bölgelerde hiç yetiştirilmemeye başlanmıştır’’ dedi.
65 İLDE 850 ÇİFTÇİDEN 3 BİN ÇEŞİT YEREL BUĞRAY TOPLANDI
Yerel buğday çeşitlerinin, önemli gen kaynaklarından olduğunu, bu çeşitlerden bugün de buğday ıslahında yararlanma imkanlarının bulunduğunu hatırlatan Özdemir, ‘’En önemlisi de son zamanlarda sağlık konusunda toplumda ortaya çıkan duyarlılıkla birlikte yerel çeşitlerin bu açıdan değerlendirilmesi de zorunlu hale gelmiştir. Projenin kapsamında ‘Türkiye'de Yerel Buğday Çeşitlerinin Envanterinin Çıkarılması’ için 2009-2014 yılları arasında, ilimizin de dahil olduğu 65 ilde bin 850 çiftçiden 3 bin çeşit buğday toplanarak, gen bankalarına kazandırılmıştır. Toplanan bu yerel buğdaylar araştırma kuruluşlarında, sınıflandırmaya tabi tutularak saflaştırılmıştır. Araştırma kuruluşlarında saflaştırılarak üretilen bu tohumlar, ilgili ve istekli çiftçilerle birlikte ekilerek çoğaltılıp, çiftçiler tarafından bu tohumların muhafaza edilerek üretiminin yapılması ve yaygınlaştırılması sağlanacaktır’’ diye konuştu.
Bu arada Yozgat Merkez ile birlikte Akdağmadeni, Boğazlıyan, Kadışehri ve Sorgun İlçelerine bağlı 9 köyde istekli 11 çiftçinin tarlasında ekimler, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik ekiplerinin desteği ile yapıldı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!