Yozgat’ta toprak işlemesiz tarım yaygınlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Yozgat’ta toprak işlemesiz tarım yaygınlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2016 09:46

Yozgat’ta toprak işlemesiz tarım yaygınlaşıyor

Haberin Devamı

YOZGAT, (DHA)- TÜRKİYE’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta nadasa bırakılan alanların daraltılmasına yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında uygulamaya konulan toprak işlemesiz tarım çalışmalarından olumlu sonuçlar alınmaya başlandı.

Yozgat il genelinde nadasa bırakılan 2 milyon 300 bin dekar olan tarım alanı miktarı bir milyon 600 bin dekara geriledi. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, önceki yıl buğday hasadı yapılan arazilerde bu yıl toprak işlenmeden anıza ekim yöntemiyle Macar Fiğ ekilen Tayyip Köyü'ndeki uygulamadan olumlu sonuç alındığını söyledi. Özdemir, “Toprak işlemesiz yöntemle ekim yapıldığında, girdi maliyetleri de azalıyor. Ayrıca toprağın sıklıkla sürülmesinden kaynaklı hem yağış hem de rüzgar kaynaklı erozyon nedeniyle toprak kaybının önüne geçilmiş oluyor. Yapılan uygulama ile ileriki yıllarda yüzeyde organik madde miktarının artacağını, bunun da toprağın yüzeyinde kalan anız, yazın sıcaklığında güneşe karşı örtü görevi yaparak, toprağı koruyacaktır” dedi.

Özdemir, anıza ekim yöntemi ile çiftçilerin her yıl ürün alma imkanı bulduklarını belirterek, “Yürüttüğümüz bu çalışmalar sonucunda 2 milyon 300 bin dekar nadas alanını bir milyon 600 bin dekara düşürdük. Çiftçimiz iki yılda bir ürün alıyor, iki yıl buna hizmet ediyor, emek veriyor, alın teri döküyor ama bir yıl ürün alıyor. Yozgat’ta nadas olayını tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz” diye konuştu.

Tarlasına geçen yıl buğday bu yıl ise herhangi bir işlem yapmaksızın Macar Fiğ ektiğini bildiren tarla sahibi çiftçi Muharrem Demirel de, zahmetsiz, masrafsız ekim yapmasının yanında dekar başına 60 kuruş devlet desteği aldığını söyledi. Demirel, “Bu sistemde tarlayı bir sefer sürüyorsunuz, iş bitiyor. Diğer türlü sürme amaçlı yaptığımız zaman bir tarlaya en az 8 sefer geliyoruz. Nadası, kaz ayağı sürümü, tırmığı, tarlanın keseği, otuydu derken büyük bir mazot masrafı oluyor. Bu masrafın da önüne geçiyor. Devletimiz de bunu desteklediği sürece umarım köylü de bunu görür, bilir herkes bu işe yönelir” dedi.

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!