Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası

Güncelleme Tarihi:

Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2015 16:33

- Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Sorumlu Hekimi Şimşek: "2-3 haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir"

Haberin Devamı

YOZGAT (AA) - Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Sorumlu Hekimi Dr. Elif Şimşek, 2-3 haftadan uzun süren öksürük durumunda veremden şüphelenilmesi gerektiğini belirtti.

Şimşek, Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Verem Savaşı Eğitimi ve Propaganda Haftası'nın amacının, toplumun verem hakkında bilgilendirilmesi ve hastalığa bütün kesimlerin dikkatini çekmek olduğu belirtti.

Türkiye genelinde 2005-2006 yıllarında yaklaşık 21 bin tüberküloz vakası varken, 2013 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısının 13 bin 409’a düştüğünü kaydeden Şimşek, "Ülkemizde yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalmaktadır.Tüberküloz vakalarının özellikle de bulaştırıcılığı en fazla olan yayma akciğer tüberkülozu vakalarının başarıyla tedavi edilmesi tüberküloz kontrolünde en önemli hususlardan birisidir. İştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı, gece terlemesi, ateş ve çocuklarda kilo alamama gibi belirtileri bulunan verem hastalığında, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetler de olabilir. 2-3 haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu tür şikayetleri olanların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra BCG aşısı uygulandığını hatırlatan Şimşek, verem aşısının aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezi verem savaşı dispanseri birimlerinde ücretsiz olarak yapıldığını vurguladı. Toplumu veremden korumanın en etkili yolunun bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve tedavi edilmesi olduğuna işaret eden Şimşek, "Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır" uyarılarında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!