Sorgun'da karbonmonoksit uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sorgunda karbonmonoksit uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 15:51

Haberin Devamı

YOZGAT (AA) - Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi, vatandaşları sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyardı.

Merkezde görevli Dr. Elif Şimşek, yaptığı açıklamada, soba zehirlenmelerinin, odun ve kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanmasıyla ortaya çıkan karbonmonoksit gazından kaynaklandığı söyledi.

Kış şartlarının ağırlaşmasıyla özellikle soba kullanımının arttığını, buna bağlı olarak zehirlenmelerde artış gözlendiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndürmeliyiz."

Haberin Devamı

Dr. Şimşek, sobalı evde otururken, yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler görüldüğünde, kişinin mutlaka açık havaya çıkarılması, odanın havalandırılması ve vakit kaybetmeden 112 Acil Servis'ten yardım talep edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!