Nohut'ta deneme üretimi

Güncelleme Tarihi:

Nohutta deneme üretimi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2017 09:52

Nohut'ta deneme üretimi

Haberin Devamı

YOZGAT, (DHA)- TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta baklagil üretiminde de maliyetleri düşürüp, daha bol ve kaliteli ürün alınmasına yönelik uygulamaya konulan 'Mikrobiyal gübre ile baklagil üretimi' deneme çalışmasının sonuçları, tarla gününde konuşuldu. 
Yozgat Merkez Azizli Köyünde, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü ile birlikte uygulamaya koyduğu deneme amaçlı proje kapsamında, Mikrobiyal Gübre kullanılarak ekimi yapılan Nohut'un son durumu yerinde görülüp, değerlendirildi. Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç'ın da katıldığı tarla gününde, deneme amaçlı uygulamaya konulan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, projenin Yozgat'ta 2015 yılı üretim sezonunda uygulamaya başlanıldığını söyledi. Özdemir, "2015 yılı deneme üretimi yapılmış, 2016 yılı üretim sezonunda Pempecik köyünde uygulamaya devam edilmiştir. Bu yıl üretim sezonunda ise şuan üzerinde bulunduğumuz tarlada aynı yöntemle nohut ekimi yapılmış, önümüzdeki günlerde de hasadı gerçekleştirilecektir" dedi.
Tarlaya geçen yıl buğday ekiminin yapıldığını kaydeden Özdemir, "Mikrobiyal gübre ile aşılanmış gübre ile Nohut ekimi yapılacak olan bir dekarlık tarla 3 parsele bölünerek ekime hazır hale getirildi. Yapılan toprak analizi sonuçlarına göre, tüm parsellere dekara 4 kilo saf fosfor olacak şekilde TSP gübresi atılmıştır" diye konuştu.
Parsellere farklı yöntemlerle ekimlerin yapıldığını kaydeden Özdemir, uygulamanın sonucunu önümüzdeki hafta yapılacak hasat ile görüleceğini bildirdi. Özdemir, "Geçen yıl aynı uygulamayı Pempecik köyünde yapmıştık. Mikrobiyal gübrenin verimi yüzde 30 artışı sağlanmıştır. Projedeki nihai hedef ise, ülkemizdeki tüm araştırma enstitülerinde geliştirilen yeniliklerin yaygınlaştırılmasını ve çiftçilere ulaşmasını sağlamaktır. Bu çalışmanın sonucunda uygulanacak olan proje, araştırmacı ile yayımcının bazı faaliyetleri gerçekleştirecekleri bir işbirliği olarak değerlendirmektir. Proje sayesinde hem çiftçimiz tarımsal yenilikle buluşması sağlanacak, hem de araştırma enstitülerine yeniliklerin yaygınlaşması için destek verilmiş olacaktır" ifadelerini kullandı.
TARIMI DESTEKLEMEK DURUMUNDAYIZ
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, "Bu tür çalışmalar toplumun ve tarımın gelişmesi açısından önemli çalışmalar. O bakımdan bu tür çalışmaları desteklemek lazım. Yozgat Türkiye'de tarım ve hayvancılıkta önde gelen bir şehir. Türkiye'de üretilen şekerin yüzde 12'sini Yozgat üretiyor. Bizde burada tarım ve hayvancılığı desteklemek durumundayız. Ama bunu babadan atadan görme taktik ve tekniklerle değil, yeni tekniklerle yapmamız gerekiyor. Bu manada üniversitemiz bize yardımcı oluyor. Bizlerde özel idare imkanlarını üniversitemizle, tarım il müdürlüğü ile beraber kullanılması, çiftçimize ve köylümüze destek olması açısından da biz her zaman destekçi olacağız. Yozgat'ta gerçekten önemli çalışmalar var. Bunlardan bir tanesi de Kadışehri ilçesinde ki Kabalı projesi. Bu tür çalışmalar hem köylerden büyük kentlere göçü engelleyecek, hem geri dönüşü sağlayacak bir proje. Bu maksatla Kabalı Türkiye'ye örnek bir proje. Başbakanımıza da bu proje anlatıldı ve Sayın Başbakanımız da Türkiye'de 20 yerde böyle bir proje kurulması için talimat verdi. Yozgat'ta üç yerde daha bu projeyi yapmak için çalışmalara başladık. Fırsatlarımız bizi tarımsal sanayi ve hayvancılığı doğru götürüyor. Bu maksatla üniversitemizin, çiftçilerimizin, ziraat odamızın bu yöne doğru yönlendirilmesi gerekiyor. Tarım ve hayvancılıkta her zaman biz destekçi olacağız. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Yozgat'ın birçok şeye ilklik yapmış müstesna bir şehir olduğunu, Şeker pancarı üretiminde Türkiye'de ikinci sırada, Yeşil mercimekte Türkiye ikinci sırada bulunduğunu kaydetti. Karadağ, Türkiye'de ki en kaliteli mercimeğin yetiştiği yerlerden bir tanesinin Yozgat olduğunu hatırlatarak, bölgenin ekim alanı bakamından da Türkiye yidinciliğine oynadığını, o bakımdan Yozgat'ın gerçekten tarımda Türkiye'de önde gelen iller arasında yer aldığını anlattı. 
Konuşmaların ardından katılımcılar, Nohut tarlalarını gezdi, teknik ekip de katılımcıları bilgilendirdi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!