Manda Islahı değerlendirildi

Güncelleme Tarihi:

Manda Islahı değerlendirildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2017 12:03

Manda Islahı değerlendirildi

Haberin Devamı

YOZGAT, (DHA)- YOZGAT'ta, Sivas, Kayseri, Çorum illerinden de gerçekleşen katılım ile, yürütülmekte olan 'Hal Elinde Manda Islahı' projesi değerlendirildi, yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde 17 ilde yürütülen proje kapsamında, halk elinde bulunan 900 anaç manda ile ilgili ıslah çalışması yapıldığı kaydedildi. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün Yozgat Manda Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa yürüttüğü 'Halk elinde ülkesel Anadolu Mandası' ıslah projesinin 2017 yılı proje yürütme kurulu toplantısına Yozgat, Sivas, Kayseri, Çorum illerinden proje paydaşı olan Üniversitelerden Proje Koordinatörü öğretim görevlileri, Bakanlık Birim Sorumluları, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürleri, Proje Liderleri, İlgili Damızlık Manda  Yetiştiricileri Birliği Başkanları da katıldı.  Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat'ta 2015 yılında uygulanmaya başlayan proje ile manda popülasyonunun et-süt ve yavru verimlerinde artış hedeflendiğini, bu sayede proje öncesi bin 500 adet olan manda sayısının yapılan çalışmalar, ödenen desteklemeler sonucunda 3 bine ulaştığını kaydetti. Özdemir, "Proje kapsamında 24 aylık yaşa ulaşmış, 906 adet anaç dişi manda, 53 adet erkek manda projeye dahil edilmiş olup, Anaç manda başına 5 yıl boyunca 850 lira ödemesi yapılacaktır. Bu kapsamda 2015 yılında yetiştiricilerimize 767 bin 200 lira, 2016 yılında ise 128 yetiştiriciye ait 950 anaç manda ile 40 damızlık erkek manda olmak üzere toplam 990 manda için 841 bin 500 lira destekleme ödemesi yapılmıştır" dedi.
Müdür Özdemir, anaç mandalarda verimliliğin artırılmasına yönelik olarak ıslah çalışmalarının önümüzdeki yıllarda devam edeceğini belirtti. Özdemir, "2017 yılında İl Özel İdare bütçesinden uyguladığımız Damızlık Erkek Manda Dağıtımı Projesi ile de verimliliğin artırılması, akrabalıklardan doğan olumsuzlukların giderilmesi sağlanarak, mandalarımızın süt ve et verimlerinin artmasını bekliyoruz" diye konuştu. 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!