Domates fidesine uygulanan mikoriza mantarı verimi artırdı

Güncelleme Tarihi:

Domates fidesine uygulanan mikoriza mantarı verimi artırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2016 12:11

Domates fidesine uygulanan mikoriza mantarı verimi artırdı

Haberin Devamı

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT,(DHA)- YOZGAT İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, domates üretiminde mikoriza mantarının verime etkilerini üreticilere göstermek amacıyla örnek bahçe oluşturdu. Kuşçu köyünde oluşturulan bahçede yüzde 26 verim artışı gözlendi.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Nezir Peker’e ait 5 dekar arazide oluşturulan örnek bahçede dikilen fidelerin toprağı mikoriza mantarı ile karıştırıldı. Domates hasadının yapılmasıyla birlikte, örnek bahçede, ortalama yüzde 26 verim artışının olduğu tespit edildi. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Mikoriza mantarının faydaları konusunda çiftçilere şu bilgileri verdi:

"Faydalı toprak mikro organizmalarından mikoriza, sağlıklı bitki gelişimi ve toprak verimliliği açısından büyük öneme sahiptir. Dünya bitki örtüsünün yüzde 85'i için çok önemli rol oynayan ve kök ile birlikte simbiyotik olarak yaşayan bu mantar türleri, bitkilerin kasko sigortası gibi tanımlamalar yapılarak, tarımsal üretimdeki konumu her geçen gün hızla daha da güçlenmektedir. Aşırı ve bilinçsiz gübreleme ve ilaçlama toprakta bazı istenmeyen olumsuz koşullar ve kirlenmeye sebep olmaktadır. Mikoriza Mantarları toprak ıslahı ve verimliliğinin arttırılmasında en etkili doğal uygulama olarak gösterilmektedir".

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!