Arazilerin birleştirilmesiyle oluşturulan meyve bahçeleri örnek oldu

Güncelleme Tarihi:

Arazilerin birleştirilmesiyle oluşturulan meyve bahçeleri örnek oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2016 14:45

Arazilerin birleştirilmesiyle oluşturulan meyve bahçeleri örnek oldu

Haberin Devamı

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, (DHA)- YOZGAT’ın Kadışehri ilçesinde köylülerin tarım alanlarını birleştirmek suretiyle oluşturduğu meyve bahçesi projesi, diğer ilçelere de örnek oldu.

Çandır Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar başkanlığındaki heyet, Kadışehri ilçesi Kabalı Köyü'nde bulunan Hakmar Tarım İşletmeleri'ne ait meyve bahçelerinde incelemelerde bulundu. Kaymakam Baycar, meyve bahçesini çok beğendiğini ifade ederek, Çandır’da da aynı şekilde örnek bahçeler kurulmasına yönelik çalışma başlattıklarını, yakın bir zamanda da muadil bahçelerin kurulacağını söyledi.

Kadışehri ilçesinde Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi kapsamında ihracata yönelik meyve üretimine başlanıldı. Köy halkının bir araya gelerek uygulamaya koyduğu proje çerçevesinde, küçük bahçelerin birleştirilmesi ve sınırların kaldırılmasıyla 10 bin 920 dekar üretim alanı ortaya çıktı. Bu arazinin 5 bin 640 dekarlık bölümüne çeşitli meyve fidanları dikildi. Uygulamayla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirildi. Projenin uygulanmaya konulmasıyla köy halkının refah seviyesi yükseldi.

Projeye dahil olan tarım alanları için tarla sahiplerine, yıllık dönüm başına 345 lira ödeme yapıldı. Köylüler, ayrıca sigortalı çalışarak aylık bin 200 ile bin 500 lira arasında ücret almaya başladı. İş bulamadıkları için göç eden köylüler ile çevre köylerdeki insanlar geri dönüş yapmaya başladı. Çevre illerden bile köye çalışmak üzere gelen insanlar bulunuyor.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!