Anız yakana para cezası

Güncelleme Tarihi:

Anız yakana para cezası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2016 10:56

Anız yakana para cezası

Haberin Devamı

YOZGAT, (DHA) - TÜRKİYE’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta hububat hasadı devam ederken, hasat sonrasında tarlada kalan anızları yakanlara, her dekar için 40 lira 87 kuruş idari para cezası uygulanacağı, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda cezanın beş kat artırılacağını açıklandı.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, hububat hasadından sonra kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşıldığını söyledi. Özdemir, “Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, duman oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Bölgemizde anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır” dedi.

Anız ve kuru otlarla kaplı boş alanların yakılmasının yasak olduğunu hatırlatan Özdemir, anız yakıldığını gören veya duyan çiftçilerin derhal idari ve adli mercilere veya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne haber vermeleri gerektiğini belirterek, “Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Tebliği gereğince, yakılan her dekar için 40 lira 87 kuruş idari para cezası uygulanacak, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda cezanın beş kat artırılacaktır. Anız yakma olayını gördüğü veya duyduğu halde gerekli işlemleri yapmayan muhtar ve kamu görevlileri hakkında da, Kabahatler Kanununun ‘Emre Aykırı Davranış’ maddesi gereğince işlem yapılacaktır. Türk çiftçisi olarak tarla topraklarımızın verimliliğinin korunması kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır. Ülkemiz topraklarının şimdiki ve gelecekteki nesilleri doyuracak ürünü verebilmesi onlara güzel, yeşil ve temiz bir çevre bırakılması bu bilincin herkes tarafından benimsenmesine bağlıdır” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!