Yalova’da kivi hasadında 25 bin ton verim bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Yalova’da kivi hasadında 25 bin ton verim bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2018 11:28

Yalova’da kivi hasadında 25 bin ton verim bekleniyor

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA’nın marka ürünlerinin başında gelen kivinin  hasadı, Altınova’nın Subaşı beldesinde düzenlenen şenlikle başladı. Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, bu yıl kivide 25 bin ton verim beklediklerini belirtti.

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar’ın da katıldığı, ilin en fazla kivi yetiştiriciliği yapılan Altınova’nın Subaşı beldesinde düzenlenen 6'ncı Kivi Festivali’yle başlayan kivi hasadında yaklaşık 25 bin ton rekolte bekleniyor. Parıldar, kivi hasat dönemiyle ilgili yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

“Kivide hasat zamanı, meyve suyundaki suda çözünür kuru madde miktarına bakılarak belirlenmektedir. Bölgemizde hasadın Ekim ayı sonu ile Kasım ayı ortalarına doğru yapılabileceği söylense de hasadı; meyvenin çeşidi, iklim faktörleri, rakım, yer-yöney gibi faktörler belirlemektedir. Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının yüzde 6,5 civarında olması gerekmektedir. Teknik elemanlarımız, 09-24 Ekim tarihlerinde Altınova ve Çınarcık ilçemiz ile kivi yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı diğer bölgelerde yaptıkları ölçümler sonucunda kivideki kuru madde miktarının yüzde 6.5 oranlarında olduğunu tespit etmişlerdir. Bu değerlere göre de ilimiz genelinde kivilerin hasat olgunluğuna gelindiği görülmüştür. 2017 yılında Türkiye kivi üretimi 56.000 ton, Yalova kivi üretimi ise 24.342 ton olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılında ilimiz genelinde kividen yaklaşık 25.000 ton verim bekliyoruz.”

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!