Kocaeli Müze Müdürü: Amerika, Rusya’yı Altınova’dan dinledi

Güncelleme Tarihi:

Kocaeli Müze Müdürü: Amerika, Rusya’yı Altınova’dan dinledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2017 16:43

Kocaeli Müze Müdürü: Amerika, Rusya’yı Altınova’dan dinledi

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA) - KOCAELİ Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika’nın Rusya’yı Altınova’da kurulan üsten dinlediğini ileri sürdü. Yalova’da Altınova Belediyesi tarafından düzenlenen 11'inci Kültürler Festivali kapsamında Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, 'Türk-Amerikan İlişkilerinin Altınova Arkeolojisine Yansımaları' konulu bir sunum yaptı. Altınova’daki Amerikan Üssü'nün kurulması ve kapanmasıyla ilgili bilgi veren Müdür Gölcük şunları anlattı:
“1950’lerde yaptığımız anlaşmalarla kurulan askeri üslerden birisi de Karamürsel Askeri Üssüydü. Yani bugün Altınova topraklarında bulunan askeri üstür. 1958’de kurulmuştu. Biz Kıbrıs’a çıktık. Amerika dedi ki: ‘Sana ambargo koyuyorum’. Türk Hükümeti de dedi ki: ‘Üsleri boşalt. Ben de seni istemiyorum’. Ve Karamürsel’de üssün boşaltılma kararı alındı. Şimdi, peki bu üs burada ne yapıyordu? Üssün adı Tuslog. Aslında bir geri hizmet birimi diyebiliyoruz. Ama üssün başka bir amacı vardı. Üste birçok sosyal faaliyet de yürütüldü. Süt tozu dağıtmaya varana kadar faaliyetleri oldu. Hatta içeride yatılı okulları vardı, liseleri vardı. Ülkenin ilk beyzbol takımını burada bulabilirsiniz. Amerikan Futbol Takımını burada görebilirsiniz. Sosyal anlamda da çok büyük bir üstü. Bu üssün kurulmasının tek amacı, burada bulunan Elephant Cage denilen fil çanağıydı.O çanakla Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği’ni dinliyordu.”
HİKÂYELER ALTINOVA SINIRLARINI AŞACAK
Altınova Belediye Başkanı Metin Oral’ın girişimleriyle bu hikâyelerin anlatılacağı ya da görülebileceği bir alanın yapılabileceğini belirten müdür Rıdvan Gölcük şöyle konuştu:
“Altınova’nın hikâyesi parlatılmayı, pazarlanmayı çok hak ediyor. Bu konuda şanslıyız, sağ olsun başkanımızın büyük girişimleri var. İnşallah Altınova sayesinde güzel bir müzeye, güzel bir tarihi alana kavuşacak ve bu hikâyeler Altınova’nın sınırını aşacak, bu ilin sınırlarını aşacak, ülkenin sınırlarını aşacak. Ve ben inanıyorum ki, sadece bu anlattığım hikâyeleri görmek için insanlar buraya gelecekler. Böyle önemli bir toprak üstündeyiz.”
Yapılan sunumun ardından Müdür Gölcük’e Başkan Metin Oral tarafından fincan takımı hediye edildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!