Uşak tarhanası tescillendi

Güncelleme Tarihi:

Uşak tarhanası tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2017 19:04

Uşak tarhanası tescillendi

Haberin Devamı

UŞAK tarhanası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
Coğrafi İşaret Tescil Başvurusu 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında, Uşak Tarhanası tescillendi. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan tescil, Resmi Gazetede yayımlandı. Konu hakkında açıklama yapan Vali Ahmet Okur, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Uşak tarhanasına coğrafi işaret belgesi kazandırılmasına dair yapılan çalışma sonucunda, Uşak ve köylerinde geleneksel olarak üretilen tarhanamız saha çalışmaları, köylerde üretilen tarhanaların bileşenleri ve üretim aşamalarının araştırılması sonucu 21 Mart'ta tescil belgesini aldı" dedi.
Uşak'ın özgün iklimi sebebiyle tarhana üretiminin en fazla yapıldığı iller arasında yer aldığını ve geleneksel olarak üretiminin sürdürüldüğünü belirten Vali Okur, şöyle konuştu:
"Geleneksel tat ve lezzeti muhafaza etmek, bir standarda bağlamak, tescilini gerçekleştirmek önemli bir gelişmedir. Bu nedenle Uşak tarhanasının coğrafi işaret tesciline ilişkin yürütülen çalışmalar, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Şimşek tarafından analiz edildi. Sahada ve laboratuvarda elde edilen bilimsel veriler, Uşak İl Özel İdaresi vasıtasıyla Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı'na gönderildi. 21 Mart itibari ile Uşak'ın geleneksel tarhanası tescillenmiş oldu."
Vali Okur, "Uşak tarhanası ününü, iklim şartlarına bağlı fermantasyonun daha düşük sıcaklıkta ve 21 gün gibi uzun bir sürede gerçekleşmesinden, mayalanmayı sağlayan mikroorganizma çeşitliliğinin yüksek, faydalı mikroorganizmalarından kaynaklı lezzetinin artması, ayrıca tarhana yapımında diğer yörelere nazaran daha yoğun biber kullanımı sayesinde elde etti. İnanıyorum ki Uşak tarhanasının tescil edilmesinin ardından ev ekonomisi ölçeğinden çıkıp endüstriyel üretime başlanması mümkün olacak. Tarhana Uşak ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Uşak tarhanasının endüstriyel ölçekte üretimi, imalatta kullanılan çok sayıda gıda malzemesinin üretimini gerektireceğinden tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacaktır. Uşak tarhanasının içeriğinde bulunan buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin ilimizde üretimi tarhanamızın özgünlüğünü korumasına imkan sağlayacaktır" diye konuştu.

Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, (DHA)
FOTOĞRAF

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!