'Son Kuşlar' tiyatro oyununun galası cezaevinde yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Son Kuşlar tiyatro oyununun galası cezaevinde yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 11:27

'Son Kuşlar' tiyatro oyununun galası cezaevinde yapıldı

Haberin Devamı

Osman ŞİŞKO/TRABZON,(DHA) - TRABZON'da düzenlenen '17'nci Karadeniz Tiyatro Festivali' etkinliği kapsamında bir ilk yaşandı, 'Son Kuşlar' adlı tiyatro oyununun galası cezaevinde yapıldı.
17'nci Karadeniz Tiyatro Festivali etkinliğinde 'Son Kuşlar' adlı tiyatro oyunu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Trabzon Devlet Tiyatroları Sanat Yönetmenliği' nin  organizasyonu ve Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iş birliğiyle, E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda sahnelendi. Sait Faik Abasıyanık' ın 'Son Kuşlar' adlı eserinden yola çıkarak Firdevs Aylin Tez'in oyunlaştırdığı, Devlet Tiyatrosu sanatçısı Turgay Tanülkü' nün yönettiği ve başrolünü oynadığı oyununun galası, tutuklu ve hükümlülerle buluştu.
FESTİVAL KAPSAMINDA CEZAEVİ'NDE GALA
Tiyatro Festivali kapsamında gerçekleştirilmesi ve cezaevinde yapılması nedeniyle bir ilk olan galaya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Uğur Keleş, protokol üyeleriyle tutuklu ve hükümlüler katıldı.
Gala öncesi konuşan Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Uğur Keleş, " Trabzon Devlet Tiyatrosu olarak burada bulunmaktan inanılmaz bir mutluluk duymaktayız. Sizinle burada aynı havayı teneffüs etmemiz de bu mesajın sağ salim yerini ulaşacağını gösteriyor. Bu da bizim  doğru bir şeyler yaptığımız anlamına gelir. Oyunumuz sahnelenirken umar ve dilerim ki yaşanmışlıklarımızın üzerinden sizin özlem duyduklarınıza, dokunamayıp koklayamadığınız evlatlarınıza ve en kısa sürede kavuşacağınız sılanıza bir kapı açmış oluruz” dedi, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu da, Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü  Uğur Keleş ile konuşurken cezaevinde oyun sahnelenebileceği konusunun gündeme geldiğini anlattı, "Bana göre Türkiye’de ilk, Uğur beye göre dünyada ilk kez bir tiyatro festivali kapsamında cezaevinde tiyatro sahnesi kurulmuş oldu. Bu vesile ile sizlerle buluştuk. Buradaki insanları önemsiyoruz. Bizim için değerli ve önemlisiniz" dedi.
Oyunda, 'Kurtlar Vadisi' ve 'Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz' dizilerinde canlandırdığı, Şahin Ağa karakterini canlandıran Turgay Tanülkü, Soner Akçay ve Bahri Öztürk ile sahneye çıkarak, Sait Faik’in ölümsüz eseri 'Son Kuşlar' ile cezaevi anılarının harmanlanmasıyla oluşturulan öyküyü sahneledi. Yaklaşık 2 saat süren oyun sırasında oyuncular, tutuklu ve hükümlülere simit de ikram etti.  
ÜLKENİN BARIŞA İHTİYACI VAR
Oyun öncesinde açıklamalarda bulunan Turgay Tanülkü, siyasi görüşünden dolayı 7 yıl cezaevinde yattığını anlattı, “1970 yılında Ulucunlar Cezaevi'nde yatarken son kuşlar hikayesi vardı. İdamlardan sonra kuşlar cezaevine hiç gelmemişti. O zamanlar 18 yaşındaydım. Daha sonra Sait Faik’in ölümsüz eseri, Son Kuşlar'ı okudum. Yaklaşık 1,5 yıldır cezaevlerini dolaşıyoruz. Bugüne kadar 80 cezaevinde yaklaşık 70 bin tutuklu ve hükümlü kardeşime tiyatro oynadık. Aslında bu oyun mahkum evlatlarına uzanan bir yol. Bunun için yola çıktım. Ülkenin barışa ihtiyacı var. Barışı cezaevinde yakalamaya çalışıyorum. Bu uğurda tiyatroyu kullanıyorum. Çünkü sanat bütün duvarları aşar. Halktan alınan vergilerle kaynakları sağlanan Devlet Tiyatrosu’nun bir ferdi olarak  üzerimize düşen sorumlulukla hareket ediyorum. Helalleşme turnesi yapıyorum” dedi.
Oyun cezaevinde 4 gün boyunca gösterimde kalacak.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!