Tokat'ta 264 yıllık han satışa çıkartıldı

Güncelleme Tarihi:

Tokatta 264 yıllık han satışa çıkartıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 15:40

Tokat'ta 264 yıllık han satışa çıkartıldı

Haberin Devamı

Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT, (DHA) - TOKAT'ta tarihi Sulusokak'ta 1752 yılında Zararlızade Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Paşa Han, sahibi Hamdullah Suphi Efeli tarafından internetten 6 milyon 500 bin liraya satılığa çıkarıldı.
Sultan 1'inci Mahmut döneminde kesme taştan yapılmış, dikdörtgen planlı bir yapıda bulunan Paşa Han, kent merkezinde esnaf olarak çalışan Hamdullah Suphi Efeli'nin dedesi tarafından 50 yıl önce satın alındı. Bir süre boş, ardından ise ev olarak kullanılan Tokat'ın en eski yapılarından biri olan Paşa Han için Efeli ailesi, 80 odalı butik otel olarak kullanılması için proje hazırladı. Sivas Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan geçen projenin maddi boyutundan dolayı Efeli ailesi, projeden vazgeçerek bin 800 metrekare genişliğindeki hanı satışa çıkardı. Hamdullah Suphi Efeli, yaklaşık iki ay önce internette Han'ı 6 milyon 500 bin liraya satışa sundu.
"BABAYİĞİT ARIYORUZ"
Efeli, buranın Tokat'ın en eski yapılarından biri olduğunu söyledi. Paşa Han'ın tarihi ipek yolu üzerinde olduğunu belirten Hamdullah Suphi Efeli, "Bize dedelerimizden kalma. Ortasında avlusu bulunan projesi hazır bir yer. Şu anda restorasyon maliyetleri yüksek olduğu için bizi aşıyor. Aştığı içinde biz bu kararı almaya karar verdik. İşin asli bir babayiğit arıyoruz. Yapmak için, satmak için" dedi. Daha önce yapıyı ev olarak kullandıklarını kaydeden Efeli, "Bir süre önce internetten paylaşım yapmıştım. İlgi var, dışarıdan soruyorlar. Merak edip buraya gelmek isteyenler var. Görüşmelerimiz devam ediyor. 6 milyon 500 bin TL diyoruz" diye konuştu.
TARİHİ PAŞA HAN
1752'de inşa edilen Paşa Han, kesme taştan yapılmış, dikdörtgen planlı bir yapıda bulunuyor. Hanın yuvarlak kemerli giriş portalından (ana kapı), dikdörtgen planlı bir avluya giriliyor. Şahıs mülkiyetindeki tarihi hanın portalında, kabartma şeklinde, zincirle selvi ağacına bağlanmış iki kaplan figürü yer alıyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!