Vali Ceylan: Alüminyumda 250 milyon dolar ihracatımız mevcut

Güncelleme Tarihi:

Vali Ceylan: Alüminyumda 250 milyon dolar ihracatımız mevcut
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2017 13:27

Vali Ceylan: Alüminyumda 250 milyon dolar ihracatımız mevcut

Haberin Devamı

Mehmet YİRUN/ÇORLU(Tekirdağ),(DHA) - TEKİRDAĞ Valisi Mehmet Ceylan, il genelinde alüminyum sektöründe 30 aşkın firmanın faaliyet yürüttüğünü belirterek, "Ülke ekonomisinde de alüminyum sektöründe yüzde 10'un üzerinde bir paya sahip. Şu anda ilimizde yıllık 250 milyon doların üzerinde  ihracatımız mevcut" dedi.

Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Alüminyum sektör ve paydaşları buluşması' Çorlu İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi. Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan , Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç,Tekirdağ Bilim Sanayi  İl  Müdürü Fahrettin Akçal,Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül ile sanayi kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda Tekirdağ Bilim Sanayi  İl  Müdürü Fahrettin Akçal, ilk konuşmayı yaptı. Akçal, "Dünyada alüminyum demir ve çelikten sonra en çok kullanılan metal durumunda olup, havacılık, savunma, elektrik-elektronik, gıda, ilaç, otomotiv, makine vb. bir çok sektörde kullanılmaktadır. Bir uçağın ağırlığının yaklaşık yüzde70'i alüminyumdan oluştuğu, otomotiv sektöründe elektrik motorlu araçlara geçişte alüminyum kullanım oranının her geçen gün arttığı ve artacağı, dünya ekonomisinin ortalama büyüme hızı yüzde 3'lerde iken, bu alüminyum sektöründe gelecek 10 yılda yüzde 5-7 arasında büyüme beklenmesi hususları sektör açısından önemli olup, büyük bir gelişim potansiyeli barındırmaktadır" dedi.

SEKTÖR BÜYÜYOR
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül, önemli bir büyüme potansiyeline sahip ve Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri haline gelen alüminyum sektörünün gelişiminin sürdürebilmesi için, teknolojik altyapının güçlendirilmesinin önem kazandığını söyledi. Gönül, "Bunun yolu ise inovatif çalışmalara ağırlık vermekten ve Ar-ge yatırımlarının artırılmasından geçiyor. Sektörün gelişmesi, Türkiye'nin alüminyum konusunda bir marka haline gelmesi, dünyada daha da saygın bir yer edinebilmesi için önemli. Böylece dünyada kalite, nitelik ve çeşitlilikte üretimi ile önemli bir ticaret hacmi kazanmış olan alüminyum sektörü, marka imajını güçlendirdiği takdirde uluslararası pazarlarda daha da rekabetçi hale gelecektir" dedi.

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, alüminyum sektörü, bölge ve ülke ekonomisi için önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Önemli bir sektör olarak devam edecek ve bu amaçla da dünya pazarında 4 milyar dolar üzerinde bir payı, 130 milyar dolar üzerinde bir pazar büyüklüğü ve ülkemizde bu pazardan 4 milyar dolarlık bir paydan faydalanabiliyor. Bu açıdan bizim daha yapmamız gereken çok iş var. Biz şu anda alüminyum sektöründe ithalatı daha fazla olan bir ülkeyiz. O açıdan bizler ülke olarak gerek teknoloji ve yüksek teknolojiyi kullanarak hem alüminyum sektöründeki diğer yan sanayilere diğer sanayi konutlarında üreteceğimiz sanayi ürünlerinin bir nevi çeşidini arttırmak gerekse miktarını arttırmak için yeni yatırımlar,yeni projeler,yeni çalışmalar yapmak zorundayız.Tekirdağ üzerinde de 30'u aşkın firma ilimizde alüminyum sektörüyle iştirak ediyor ve ülke ekonomisinde de alüminyum sektöründe yüzde10'un üzerinde bir paya sahip şu anda ilimiz ve yıllık 250 milyon doların üzerinde  ihracatımız mevcut. O açıdan sektörün daha da gelişmesi ve yüksek teknolojiyle birlikte THY'ye roketsavar, savunma, Sanayi Müsteşarlığı'na, diğer kurumlara onların ihtiyaçlarına destek verebilecek o konuda yeni yatırımlara ön olabilecek bu çalışma özellikle çok önemli. Biz ilimizde üniversiteyle sektörü devamlı birlikte düşünüyoruz ve bu açıdan da yaptığımız çalışmalarda özellikle akademisyenlerin, üniversitedeki hocalarımızın bizzat sanayinin içerisine girerek sektör temsilcileriyle birlikte ve Ar-ge çalışmaları, teknoparklarda ilimizdeki sanayinin yüksek teknolojiden daha fazla yararlanarak daha fazla gelir sağlamasını amaçlıyoruz. Bu amaçla da yaptığımız çalışmalarda gerçekten bugüne kadar verimli ve başarılı gidiyor."

Vali Ceylan, daha önce üniversitelerle tekstil , kimya sektörleri üzerinde birlikte çalışma yaptıklarını belirterek, belli mesafeler kat edildiğini kaydetti. Ceylan, "Özellikle tekstil sektöründe elde ettiğimiz tekstil ürünlerinde yüksek teknoloji kullanarak daha fazla ürünler elde etmeye yönelik olarak Ar-ge sektöründe çalışmaları arttırıyoruz. İlimizdeki 6-7 civarındaki Ar-ge merkezini şuanda 20'nin üzerine çıkarmış bulunuyoruz. Bunlar önemli bir gelişme, bunları daha da arttırarak hem bölge ekonomisine, hem de ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak çalışmaları hızlandırmayı amaçlıyoruz. Bu amaçlarımız doğrultusunda bu toplantıyı bugün burada yine özellikle alüminyum sektörü üzerinde geliştirme çabası  içerisindeyiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!