Trakyaka Genel Sekreteri Mahmut Şahin Eylül Ayı Ekonomik Verilerini Değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Trakyaka Genel Sekreteri Mahmut Şahin Eylül Ayı Ekonomik Verilerini Değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2015 10:33

TRAKYAKA GENEL SEKRETERİ MAHMUT ŞAHİN, EYLÜL AYI EKONOMİK VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, 2015 yılı Eylül ayı ekonomik verilerini değerlendirdi.
Trakya Bölgesi Eylül ayı ekonomi verileri hakkında açıklamalarda bulunan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan Eylül ayı ekonomi rakamlarına baktığımızda Türkiye geneli yıllık enflasyon yüzde 7,95 olarak gerçekleşirken Trakya Bölgesinde yüzde 0.83’lük artışla yüzde 7,11 olarak gerçekleşmiştir. Trakya Bölgesinde ana harcama gruplarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış eğlence ve kültür ile sağlık gruplarında gerçekleşmiştir" dedi.
"İHRACAT RAKAMLARINDAKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR"
Açıklamalarına ihracat ve ithalat verileri ile devam eden Şahin, ihracat verilerinin azalmaya devam ettiğini belirtti. Tekirdağ’ın 2015 yılı Eylül ayında 55.6 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek bölge illeri arasında en yüksek ihracatı yapan il olduğunu dile getiren Şahin, "2015 yılı ile 2014 yılı Ocak-Eylül dönemi karşılaştırıldığında, Tekirdağ 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde 486 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş ve Tekirdağ’ın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 91 milyon dolar azalmıştır. Aynı dönemde Kırklareli ili ihracatında ise bir önceki yıla göre 25 milyon dolarlık azalma meydana gelmiştir. Edirne 2015 yılı Eylül ayında 3,1 milyon dolar, 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde 27.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatı 841 bin dolar düşmüştür" ifadelerini kaydetti.
"EDİRNE EN ÇOK İHRACATI FİLİPİNLER İLE YAPIYOR"
Bölge ihracat kapasiteleri hakkında da detaylar veren Şahin, "2015 Eylül ayı itibariyle Edirne ilinin en çok ihracat yaptığı ülke Filipinler olmuştur. Filipinler’i Bulgaristan, Tayland, Makedonya ve Kosova takip etmiştir. Kırklareli ilinin 2015 yılı Eylül itibariyle en çok ihracat yaptığı ülke ise Romanya olmuştur. Romanya’yı Nijerya, Çin Halk Cumhuriyeti, Hollanda ve İspanya izlemiştir. Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke Almanya olmuştur. Almanya’yı Fransa, İngiltere, İtalya ve Romanya izlemiştir" dedi.
"İHRACATIN EN BÜYÜK DİLİMİ SANAYİ"
İhracat göstergeleri hakkında da önemli bilgiler paylaşan Şahin, Edirne’nin 2015 yılı Eylül ayı ihracatının yüzde 79’unu tarım, hayvancılık ve ormancılık ürünlerinin, yüzde 21’ini sanayi ürünlerinin oluşturduğunu söyleyerek, "2015 yılı Eylül ayında sanayi ürünleri ihracatı Kırklareli ilinde toplam ihracatın yüzde 59’unu oluşturmaktadır. İhracatın kalan yüzde 41’lik kısmı ise tarım, hayvancılık ve ormancılık sektöründen gerçekleşmiştir. Tekirdağ’ın 2015 yılı Eylül ayı ihracatının yüzde 98’ini sanayi ürünleri oluşturmaktadır. İhracatın yüzde 1’i tarım, hayvancılık ve ormancılık sektöründe, diğer yüzde 1’lik kısmı ise madencilik sektöründe gerçekleşmiştir" açıklamasında bulundu.
Şahin, 2015 yılı Eylül ayında Trakya Bölgesinde en fazla ihracat yapılan 5 ülke arasında Almanya, İngiltere ve İspanya’nın önde geldiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!