Sivas'ta 'Lozan' konferansı

Güncelleme Tarihi:

Sivasta Lozan konferansı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2018 16:13

Sivas'ta 'Lozan' konferansı

Haberin Devamı

İrfan ÖZŞEKER/SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta Cumhuriyet Kadınları Derneği öncülüğünde birçok kadın platformunun katılımı ile '95'inci yılında Lozan' adlı konferans düzenlendi.
Türkiye Cumhuriyeti 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye ev sahipliği yapan İnönü Konağı'nda, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği öncülüğünde Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği, Kimsesiz Çocukları Koruma Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türkiye Yardımseverler Derneği, Sivas Eğitim Kültür Derneği, CHP Kadın Kolları, Hacı Bektaş Vakfı ve Cem Vakfı'nın kadın kollarının katılımı ile konferans düzenlendi. Cumhuriyet Üniversitesi Okutmanı Ahmet Necip Günaydın'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak, Lozan Antlaşması'nın Cumhuriyetin tapusu olduğunu söyledi. 
Lozan Konferansı hakkında bilgiler veren Okutman Necip Günaydın, 5 yıl sonra Lozan Antlaşması'nın 100'üncü yılını idrak edileceğini söyledi. Günaydın "Yani bu devletimizin de 100'üncü yılı anlamına geliyor ki gerçekten de çok anlamlı ve çok önemli. Lozan Antlaşması Türkiye'nin varlığının ve bağımsızlığının, uluslararası tanınmışlığının tapu belgesidir. Evimizin tapusu gibi itina ile korumak onun varlığını sürdürmesini sağlamak Türkiye'mizin uluslararası bir güvencesidir. Bu ikili anlaşma değildir. Dünyanın bilinen bütün devletlerinin altında imzası olan bir güvence içerisinde bir anlaşmadır. Özetle Yunanistan'la bir sorunumuz varsa Lozan'da değişiklik yapamayız. Lozan Antlaşma metin 143 maddeden oluşuyor. 9 ay süren bir Lozan Konferansı oldu, Lozan Tutanakları Fransızca tutuldu, anlaşma metinlerinin aslı da bugün Paris Devlet Arşivinde korunuyor. Taraflara da bir örnekleri verildi. Şimdi uzun süre tutanakları Türkiye'de inceleme fırsatı bulamadı insanlar. Fakat Seha L. Meray ilk defa 1969 yılında Ankara Üniversitesi'nde Lozan tutanaklarını ve Lozan metnini Fransızca aslından çevirip yayınladı" dedi. 

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!