Şikayet Başvuruları Her Yıl Artıyor

Güncelleme Tarihi:

Şikayet Başvuruları Her Yıl Artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2015 10:04

İL TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞKANI MUSTAFA KOCAMAN, VATANDAŞLARIN ALDIĞI ÜRÜNLER NEDENİYEL TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURULARI HER YIL ARTTIĞINI SÖYLEDİ.

İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mustafa Kocaman, vatandaşların aldığı ürünler nedeniyle tüketici hakem heyetlerine başvurularının her yıl arttığını söyledi.
Vatandaşların her gün farkında olmadan birçok sözleşmenin tarafı olduğunu belirten İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mustafa Kocaman, “Marketten kredi kartı ile veya nakit alışveriş yapar, bankadan ihtiyaçlarımız için kredi çekeriz, aracımıza yakın alır, otoparka bıkarız, aracımızı yıkatırken hizmet satın alırız. Evimize mobilya satın alır, otobüse veya uçağa biner ve eşyamızı taşıtır sözleşmesi kurarız, çocuğumuzu kursa yazdırır özel eğitim sözleşmesi yaparız. Biz farkında olmadan yaptığımız bu sözleşmelerden doğan ihtilaflarda miktarına göre tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine gideriz” dedi.
Tüketici hakem heyetlerinin özverili çalıştığının altını çizen Kocaman, “Tüketim dediğimiz eylem insanın doğuşundan başlamış ve günümüzde artarak devam etmektedir. Daha önceleri tüketicinin korunması için gerek duyulmamış olsa da zaman içerisinde dünyada ekonomi gücünün varlığını hissettirmesi ve üreticilerin artması ile birlikte yönetimlerinde etkisiyle üreticinin ekonomik gücünün artarak tüketiciye baskı sağlamaya başlaması tüketicinin korunması kavramının oluşmasına sebebiyet vermiştir. 81 il merkezi ile tüm ilçe kaymakamlıkları bünyesinde tüketici hakem heyetleri faaliyetlerini sürdürmekte olup, halen 2 bin 200 TL’nin altındaki mal ve hizmet ihtilaflarında ilçe hakem heyetlerine, 3 bin 300 TL’nin altındaki ihtilaflarda hakem heyetlerinin verdiği karar bağlayıcı olup, bu kararlar İcra ve İflas Kanunu’nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilmektedir. Tüketici hakem heyetlerinin özverili çalışmaları sonucu birçok ihtilafın çözüldüğü görülmüş olup, bunun sonucu olarak da tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuru sayıları oldukça arttı. İlimizdeki şikayet sayılarını kıyaslama yapılacak olursak 2012 yılında 9 bin 157 olan toplam başvuru sayısı, 2013 yılında 20 bin 714’e, 2014 yılında ise 109 bin 441’e ulaşmıştır. Bu durum tüketicilerimizin haklarını daha fazla aramaya başladığını ve tüketici hakem heyetlerine olan güvenin de arttığını göstermektedir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!