Samsun Valisi Şahin, Arapça Dil Merkezi'nin açılışını yaptı

Güncelleme Tarihi:

Samsun Valisi Şahin, Arapça Dil Merkezinin açılışını yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2017 17:52

Samsun Valisi Şahin, Arapça Dil Merkezi'nin açılışını yaptı

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Valisi İbrahim Şahin, Cuma günü saat 10.30’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan İlahiyat Fakültesi Arapça Dil Merkezi'nin (ADİM) açılış törenine katıldı.



Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin hazırlık bölümü öğrencilerinin eğitim gördüğü Arapça Dil Merkezi'nin (ADİM) açılışı Vali İbrahim Şahin ve diğer protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arapça Dil Merkezi'nin açılışını gerçekleştiren Vali Şahin, İlahiyat Fakültesi hazırlık bölümü sınıflarını gezerek öğrenciler ve öğretmenler ile sohbet edip Arapça Dil Merkezi hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra öğrencilerden Burak Ulutaş, Kur’an-ı Kerim tilaveti okudu. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, bir konuşma yaparak Arapça Dil Merkezi hakkında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Programda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptığı konuşmasında, “Dil bilmeden akademik hayata devam etmek mümkün değil. Bir eğitimde o alanın kaynaklarına doğrudan ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Kur’an-ı Kerim’in ve islam kaynaklarının dili olan Arapçayı bir ilahiyatçının bilmesinin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Burası inşallah İlahiyat Fakültemizin yetiştirdiği öğrenci ve akademik kadro itibariyle onlara çok büyük bir destek oluşturacak. Samsun'da da bu dili öğrenme ihtiyacı duyan kişilere de imkanımız ölçüsünde bu kapıyı açacağız. Öğrencilerinden biri de Sayın Valim ile biz olacağız. İnşallah zaman olursa biz de Arapça öğrenmeyi düşünüyoruz" dedi.

Vali İbrahim Şahin ise yaptığı konuşmasında, “Böyle güzel programlara katıldığım zaman inanın çok seviniyorum. Burada müstakil bir Arapça kampüsü oluştuğunu görünce çok mutlu oldum. Rektörümü yürekten kutluyorum. Bizim bir sloganımız var, 'Samsun değişir, Türkiye değişir' diye. Rektörümüz göreve gelmesiyle üniversiteyi şehre yaklaştırdı. Sürekli iletişim halindeyiz. Bu inanılmaz önemli bir şey, Mehmet Akif Ersoy nasıl 3 ay içerisinde Fransızcayı öğreniyorsa, sizde 3 ay içerisinde Arapçayı öğrenirsiniz. Böyle bir ortamın oluşması yürekten desteklenmesi gereken bir durum. Anadolu’da yaşayan islamı eğer biz burada muhafaza etmemiş olsaydık bu gün belki çok daha tartışılabilir bir islam dünyasıyla karşı karşıya kalabilirdik. Burayı bir dil okulu olarak değerlendireceksek hem nitelikli, hem pratik, hem de kısa süre içerisinde bu dili çözmemiz gerekiyor. Samsun’da 8 bin civarında Suriyeli misafirimiz var. Dilinizi geliştirmek için sürekli onlarla iyi arkadaşlıklar kurun, konuşun ve pratik yapın.  Bu tarz faaliyetler ve buranın bir dil merkezi olarak açılması gerçekten çok önemli. Üniversitenin şehre yaklaştırılması gerçekten çok önem arz ediyor. Bunu biz yöneticiler birlikte sağlayacağız. Yeter ki siz bu insanların ihtiyaçlarını giderecek çalışmalar yapın, biz sizlerin emrinize amade oluruz. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Hele din konusu gündeme geldiğinde, ülkemizde 15 Temmuz darbe girişimini yaşadık. 15 Temmuz darbe girişiminin arkasına bakın, sağlıklı olmayan bir din eğitimine insanların sürüklenmesi yatıyor. İyi bir din eğitimi almış bir insan kandırabilir misiniz?, ülkesine, vatanına, bayrağına ihanet eden bir insan yetişebilir mi?. 15 Temmuz akşamı bunlar yaşandı. İnsan yedi yaşına kadar şekilleniyor. Eğitim, anne rahmine düştükten sonra yedi yaşına kadar olması gerekiyor. Bu dil konusunu bizim bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ilimizi şereflendirdiğinde kendilerine de arz edeceğim. Canik ilçemizde bulunan İmam Hatip Kampüsünde olabilir veya başka bir yerde olabilir. Rusça kökenli bir İmam Hatip Lisesi kurulması gerekiyor. Arapçada öğreneceğiz, Rusçada öğreneceğiz. Birden fazla dil öğrenmek zorundayız. Bu Arapça Dil Merkezi beni çok etkiledi. Uygun bir ortam oluşturup, zaman ayırıp bir öğrenci olarak buraya gelmeyi ve Arapça öğrenmeyi arzuluyorum. Bu tarz faaliyetler içerisinde her zaman olacağımı söylüyorum. Bizim üzerimize düşen ne varsa il yöneticisi olarak her zaman yapmaya hazırız. Allah bu tarz faaliyetlere katkı evren ve emeği geçen herkesten razı olsun. Dil öğrenme konusunda hepinize zihin açıklığı versin. Şehrin kalkınması ve eğitim düzeyinin daha yukarıya çekilmesiyle ilgili entelektüel topum yaratmak adına yapılması gereken ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyorum” dedi.



Konuşmaların ardından öğrencilerden İsmail Erdoğan ve Abdullah Öztür, Vali Şahin'e günün anısına Arapça olarak teşekkür etti.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!