Osmaniye'de engelliler için farkındalık yürüyüşü

Güncelleme Tarihi:

Osmaniyede engelliler için farkındalık yürüyüşü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2024 15:33

Osmaniye'de engelliler için farkındalık yürüyüşü

Haberin Devamı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) – OSMANİYE’de, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi.

Osmaniye Belediyesi öncülüğünde, diğer kurum ve kuruluşlar, engelli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşların katılımıyla düzenlenen farkındalık yürüyüşü, Atatürk Caddesi eski belediye önünden başlayıp, Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Yürüyüşe, Belediye Başkanı İbrahim Çenet, OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, MHP İl Başkanı Yusuf Çomu, Merkez İlçe Başkanı Bilal Çenet, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri, AK Parti ve MHP kadın kolları temsilcileri, muhtarlar, engelli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Katılımcılar, yürüyüş sırasında “En büyük engel sevgisizliktir”, “Engelli olmak engel değildir”, “Engelsiz bir dünya” ve “Hayaller engel tanımaz” yazılı döviz taşıdı.

Haberin Devamı

Osmaniye Görme Engelliler Platformu Başkanı Ziya Demez, belediyenin her zaman yanlarında olduğunu belirterek, kaldırımlarda ve toplu taşıma araçlarında karşılaştıkları sorunlardan bahsetti. Başkan Demez, "Belediye Başkanımız İbrahim Çenet’ten isteğimiz, engellilerle ilgili belediyeye geldiğimiz zaman bizimle ilgilenen bir masanın olması. Böyle bir masa kurulursa bizler için çok iyi olur diye düşünüyorum” dedi.

Başkan Demez, Cumhuriyet Meydanı'nda etkinliklerin üç gün süreceğini belirterek tüm Osmaniyelileri programlara davet etti.

Otizm Dernek Başkanı Hayriye Özdemir ise otizm spektrum bozukluğunun engel gruplarından birisini oluşturmakta olduğuna belirterek, “Dünyada 2019 yılında 44 çocuktan biri otizmli dünyaya gelirken, şu an günümüzde her 36 çocuktan biri otizmli dünyaya gelmektedir. Doğrusu bu hızlı artış bizi çok kaygılandırmaktadır. Doğuştan itibaren olan, yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan bu durumun tek tedavi yöntemi özel eğitimdir. Ağır ve orta düzeydeki çocuklarımız özel eğitim uygulama okulunu bitirdikten sonra hem biz anne babalar hem de çocuklarımız açısından çok daha zor bir dönem başlamaktadır. Çünkü ilimizde çocuklarımıza uygun gündüz bakım merkezi veya eğitim alabilecekleri uygun alanlar bulunmamaktadır. Bu sorunun ivedilikle ele alınması gerekmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Programın devamında, 5 yaşındayken otizm teşhisi konulan Gökay Doğan Gök ile Okan Mert Gönül otizm ile ilgili yaşadığı sıkıntıları anlatan kısa birer konuşma yaptılar.

'ENGELLİ KARDEŞLERİMİZLE HER ZAMAN OMUZ OMUZA OLACAĞIZ'

Belediye Başkanı İbrahim Çenet, yürüyüşü katılan herkese teşekkür etti. Başkan Çenet, “Engelli olmak bir tercih değil bir zorunluluktur. Hiç birimiz hiç kimse engelli olmayı istemez ama hayat öyle doludur ki bilemeyiz. Aynı zamanda bizler de biliyoruz ki birer engelli adayıyız. Toplumun içerisinde engelli kardeşlerimize yönelik, onların hayatlarını kolaylaştıracak her türlü adımları atmamız gerekir. Bizler de Osmaniye Belediyesi olarak bugüne kadar hep engelli kardeşlerimizin, derneklerimizin yanında nasıl omuz omuza durduysak bugünden sonra da onlarla omuz omuza duracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

'BELEDİYEDE ENGELLİLER MASASI OLUŞTURULACAK'

Başkan İbrahim Çenet, Görme Engelliler Platformu Başkanı Ziya Demez’in konuşmasında talep ettiği engelliler masasını en kısa sürede kuracaklarını belirterek, şunları kaydetti: “Engelli kardeşlerimiz Osmaniye Belediyesine geldiğinde onların müracaatları o masada alınacak ve o masa o işi netleştirinceye kadar takip edecek. Belediye’ye gelen kardeşlerimizi kendi başlına bırakmayacağız. Bizlerde o farkındalığa katkıda bulunacağız. Bazen kaldırımlar üzerine araçların bile park edildiğine şahit oluyoruz. Bizler de zabıta ekiplerimizle ve kültür müdürlüğümüzün ekipleri ile bu anlamda da inşallah biz engellilerimize bu alanda hayatı kolaylaştıracak adımları atacağız. Biz en büyük engelin sevgisizlik olduğuna inanıyoruz. Engelli kardeşlerimizi sevdiğimiz zaman ve hayatı paylaştığımız zaman hayatın daha güzel olacağına inanıyoruz. Engelliler haftamızı buraya gelip paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Engelliler haftamız kutlu olsun."

Haberin Devamı

Protokol üyeleri ve katılımcılar, engellilere dikkat çekmek için gökyüzüne balon bıraktıktan sonra, engeli bireyler tarafından hazırlanan stantları gezdi. Etkinlik sonunda, görme engelli öğrenciler, Muhammed Arda Orpak ve Hakkı Demez birer şarkı söylediler. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!