Bayram öncesi yufka ekmek telaşı

Güncelleme Tarihi:

Bayram öncesi yufka ekmek telaşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2018 12:14

Bayram öncesi yufka ekmek telaşı

Haberin Devamı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE başta olmak üzere Çukurova bölgesinde Kurban Bayramı öncesinde  kadınlar imece usulü bir araya gelerek yufka ekmek yapmaya başladılar. Bir kaç yıl öncesine kadar, ayda en az bir kere yapılan yufka ekmekler artık bayramdan bayrama yapılır hale geldi. Somun ekmeğe göre ömrü daha uzun olan yufka ekmek, daha az israf edilmesi nedeniyle daha verimli tüketilmesiyle biliniyor. Kentte bugünlerde en büyük uğraşlar arasında ise yufka ekmek yapımı yer alıyor.
Sabah namazı sonrası hazırlanan hamurlar kadınların imece usulü bir araya gelmesiyle oklavalarla açılıp pişiriliyor. Oklavalarla incecik açılan yufkalar, yine ince bir sacın üzerinde titiz bir şekilde pişiriliyor. Kurban Bayramı öncesi hazırlıkları kapsamında misafirlerine kurban etinden yapılan kavurmalarla birlikte yufka ekmeği de ikram etmek için çalıştıklarını belirten Emine Kocaman, yufka ekmeğin lezzetini diğer ekmeklerin vermediğini söyledi.
Yufka ekmeğin piştikten sonra sertleştiğini kıtır kıtır hale geldiğini aktaran Kocaman, "Yemek istediğimizde  5-10 dakika önce ıslatıyoruz. Islatılan o kıtır ekmekler yumuşuyor  ve yemekle yenilecek kıvama geliyor. Bu şekilde ekmek bayatlamadan bozulmadan 1-2 ay gidiyor. Yufka ekmekler somun ekmeklere göre hem lezzetli hem de daha uzun ömürlü oluyor. Çünkü istediğiniz kadar ıslatıp tüketebiliyoruz." dedi.
Ancak son yıllarda yufka ekmek yapımının azaldığını belirten ev hanımı Emine Kocaman, "Eskiden mahallede her ev neredeyse her ay ay yapıyorduk. Şimdilerde sadece bayramdan bayrama yapar hale geldik. Yeni nesil kızlarımız yufka ekmek yapmak için pek hevesli değiller. Yufka ekmek yapımı birazda zahmetli olduğu için zamanla yapımı azaldı. Umarım yeni nesil bu lezzeti devam ettirirler" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!