Fındıkta "don" endişesi

Güncelleme Tarihi:

Fındıkta don endişesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 12:44

- Geçen yıl mart ayındaki zirai don sonrası ürünleri zarar gören fındık üreticileri, kar yağışının etkili olmasıyla aynı endişeyi bir kez daha yaşıyor - ODÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karadeniz: "Yalancı bahar sonrası erken açan fındık filizi, yaşanabilecek dondan olumsuz etkilenebilir. Bu da bölge üreticilerini yeniden hezimete uğratabilir" - "Üreticilerimiz özellikle gece yarısından sonra bahçelerine girmek suretiyle saman ve lastikler yakarak dumanlama yöntemiyle ürünlerini dondan koruyabilirler" - Altınordu Ziraat Odası Başkanı Cörüt: "Bütün fındık çiftçisi aynı senaryonun yaşanmasından korkuyor"

Haberin Devamı

ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY- Geçen yıl mart ayındaki zirai don sonrası ürünleri zarar gören fındık üreticileri, kar yağışının etkili olmasıyla aynı endişeyi yeniden yaşıyor.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son haftalarda hava sıcaklılarının mevsim normallerinin üstünde gitmesiyle yaprak açan fındıkta, kar yağışıyla gelen soğuk havanın "zirai don" endişesine yol açtığını söyledi.

Bölgedeki fındık üreticilerinin soğuk havayla endişelendiğini ve "don" korkusu yaşadığını belirten Karadeniz, havanın gece yarısı sonrası ayaza çevirmesinin fındığa zarar verebileceğini aktardı.

Sıcak havalarda fındığın bazı yerlerde erken doğum sürecine girdiğini vurgulayan Karadeniz, "Yalancı bahar sonrası erken açan fındık filizi, yaşanabilecek dondan olumsuz etkilenebilir. Bu da bölge üreticilerini yeniden hezimete uğratabilir" dedi.

Haberin Devamı

Üreticilerin önlem almalarını isteyen Karadeniz, şöyle devam etti:

"İlk yapılması gereken dumanlama yöntemi. Üreticilerimiz özellikle gece yarısından sonra bahçelerine girmek suretiyle saman ve lastikler yakarak dumanlama yöntemiyle ürünlerini dondan koruyabilirler. Geçtiğimiz yıllarda bu yöntemi deneyenler olumlu sonuç aldı. Aynı uygulamanın bu yıl da devam etmesini öneriyorum. Aksi durumda ürünleri daha fazla zarar görecektir. Üreticilerimiz lütfen dumanlama yöntemini ihmal etmesin."

Prof. Dr. Karadeniz, tarım sigortasının da önemine değinerek, "Geçen yıl sigorta yaptıran üretici zararının karşılığını aldı ve bir nebze olsun don zararını daha hafif atladı. Bu yıl da diğer üreticilerin bahçelerini sigorta yaptırması gerekiyor. Eğer üretici bahçesini dumanlama yöntemiyle koruyamıyorsa mutlaka sigorta yaptırsın" diye konuştu.

- "Aynı senaryonun yaşanmasından korkuyoruz"

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise fındık üreticisinin, kar yağışıyla ani düşen hava sıcaklıkları sonrası geçen yılki felaketin tekrar yaşanmasından korktuğunu söyledi.

Cörüt, "Temennimiz, üreticilerimizin tek geçim kaynağı olan fındığın dondan etkilenmemesi. İnşallah böyle bir şeyle karşılaşmayız. Aksi durumda çiftçilerimiz geçen yıldan daha fazla mağdur olur. Bunu da kimse istemez" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!