Türk-Kazak Kültür ve Eğitim Merkezi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Türk-Kazak Kültür ve Eğitim Merkezi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2018 08:49

Türk-Kazak Kültür ve Eğitim Merkezi açıldı

Haberin Devamı

Ali KADI/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE Ömer Halisdemir Üniversitesi ve L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi arasında işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan Türk-Kazak Kültür ve Eğitim Merkezinin açılışı törenle gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesinde gerçekleşen açılış törenine Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti Niğde Milletvekili Güvenlik ve İstihbarat Komisyon Başkanı Alpaslan Kavaklıoğlu, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, L. N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Assemgul Moldashanova, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ile Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlyas Gökhan ve Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik katıldı. Ayrıca L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akbota Zholdasbekova ve Uluslararası İlişkilerden sorumlu koordinatörü Dr. Seyit Ali Avcu ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte konuşma yapan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek,Kazakistan ve Türkiye’nin birbirine uzak olsa da kardeş bir halk olduğunu söyledi.

Vali Şimşek, "Kültürümüz, tarihimiz ortak ve Kazakistan’la birçok ortak yönümüz var. İkili ilişkilerin geliştirilmesi hepimizin ortak arzusu. Türk dünyasını oluşturan kardeş toplumlar arasında son yıllarda artarak devam eden bu tür etkinliklerin birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmesi açısından katkısı büyük" diye konuştu.

Türk–Kazak Kültür ve Eğitim Merkezinin iki üniversite arasındaki örnek işbirliğinin somut nişanelerinden biri olacağını belirten Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar ise yaptığı konuşmada, "Türk–Kazak Kültür ve Eğitim Merkezi Kazakistan’ın eğitim kurumları ile olan ilişkilerimizi yeni bir boyuta taşıyacak ve diğer üniversiteler için de örnek teşkil edecektir. Ayrıca Merkez, tarihimizin, kültürümüzün ve geleneklerimizin yeni nesillere aktarılması ve iki ülkenin gençlerinin birbirlerini daha yakından tanıması hususunda özel bir fonksiyon da ifa edecektir. Özellikle Kazakistan’ın Latin Alfabesine geçişi ile birlikte iki ülke arasındaki dil engeli de büyük ölçüde ortadan kalkacak, bu tür merkezler aracılığıyla da ilişkilerin ve işbirliklerinin daha da derinleşmesi ve hızlanması mümkün olacaktır" dedi. Prof. Dr. Moldazhanova ise anlaşmalar çerçevesinde üniversiteler arası öğretim üyesi ve öğrenci değişim programlarından yararlanılabileceğini ifade etti.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Saparbekuly’de her iki üniversiteye de yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!