Matematikçiler Sempozyumu Düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Matematikçiler Sempozyumu Düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2015 14:36

NİĞDE’DE 50 ÜNİVERSİTENİN KATILIMIYLA 14. MATEMATİK SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ İLE MATDER DERNEĞİ TARAFINDAN ORGANİZE EDİLEN SEMPOZYUMDALİSELER ARASI TÜRKİYE MATEMATİK YARIŞMASI DA DÜZENLENDİ.

Niğde’de 50 Üniversitenin katılımıyla 14. Matematik Sempozyumu gerçekleştirildi. Niğde Üniversitesi ile MATDER Derneği tarafından organize edilen sempozyumda Liseler arası Türkiye Matematik yarışması da düzenlendi.
Niğde Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleşen sempozyumun teması bu Sene Kanatlandıran Matematik oldu. Matematikçiler Derneği (MATDER) Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın, sosyal hayatta ailelerin matematik mantığı kullanması gerektiğine dikkat çekerek: “aileler işlerini çözmede matematiği kanat olarak alırlarsa problemlerini kolayca çözerler” dedi.
Akın sempozyum ile ilgili yaptığı açıklamada: “ Bu yıl 14.’ncüsünü yaptığımız MATDER Matematik Sempozyum ve sergi şenlikleri konferansında bize ev sahipliğini Niğde üniversitesi yapmaktadır. Bu sempozyumda Türk Milli Eğitiminin temel ayakları olan öğretmen, öğrenci, akademisyen hem matematik bölümlerindeki hemde matematik eğitim bölümlerindeki akademisyenler olmak üzere ve kamuda çalışan matematikçilerin oluşturduğu çok önemli bir toplantıyı idrak ediyoruz. Bu sempozyumuzun teması her yıl olduğu gibi bu sene kanatlandıran matematik adını almaktadır. Kanatlandıran matematik temasının verilmesinde en önemli etken matematiğin ülkemizin kalkınmasında bilim ve teknolojinin gelişmesinde kullanılmasını arz etmemizdir. Hatta sosyal hayatta ailelerimizde matematik mantığı kullanılırsa aileler işlerini çözmede adeta matematiği kanat olarak alırlar ve problemlerini kolayca çözerler. Bu sempozyuma katılan bütün öğretim üyeleri Türkiye’mizin çok çeşitli üniversitelerinden yaklaşık 50 üniversiteden öğretim üyesi katılmaktadır. Bunun yanı sıra kamuda çalışan matematikçiler en az 90 kişidir. Okullarımızda çalışan matematik öğretmenleri 150 civarında olmaktadır. Bu sempozyumun bir diğer ayağı Türkiye Liseler arası matematik yarışması olmaktadır. Bu yarışmaya da yaklaşık olarak 100 öğrencimiz katılmaktadır. Bu bizim düzenlediğimiz konferanslar şölen şeklinde geçmektedir. Matematikçiler derneği her yıl bu şöleni yapmaktadır. Bunu yaparken de her sene başka bir üniversitede sempozyumu düzenliyoruz. Neden çünkü,ülkelerin kalkınması ancak ve ancak bilimsel faaliyetlerin ülkelere, ülkelerin her tarafına yayılmasıyla mümkündür. Bu düşüncelerle biz bilim kurullarını ülkemizin çeşitli üniversitelerinden oluşan aktif öğretim üyelerinden ve uzmanlardan oluşturduk” dedi.
Sempozyumu 7 oturum ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Akın: “ Bu oturumların bir kısmı hür matematik bir kısmı matematik eğitimi, bir kısmı sempozyum arasında kullandığımız posterlerden atölye çalışmalarından meydana gelmektedir. Bizim düzenlemiş olduğumuz konferanslar herkese hitap eden gerçekten matematiğin kamuya mal olmasını amaçlayan bir sempozyum. Matematik mantık ailelerde sosyal çevrede iş kurumlarında idari mekanizmalarda ülkemizde her yerde kullanılsın ki kalkınmamız daha çabuk olsun. Temel bilimler kalkınmanın temelidir. Eğer temel bilim yoksa ne teknoloji üretebilirsiniz nede sanayide ileri gidebilirsiniz. Bizim özellikle matematikçiler derneği olarak, matematikçiler olarak yetkili kurumlarımızdan siyasi iktidardan istediğimiz temel bilimlere özel olarak sahip çıkmasını arzu ediyoruz. Eğer bu gerçekleştirilirse ülkemizdeki kalkınma daha hızlı olacaktır” dedi.
Sempozyumda yapılan Liseler arası Türkiye Matematik yarışmasında birinci Ankara Fen Lisesi, İkinci Kayseri Özel Fen Lisesi ve Üçüncü ise Özel Ege Lisesi oldu. Dereceye giren öğrencilere düzenlenen törenle katılım belgesi ve çeşitli hediyeler verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!