“Atadan Balaya Köktürk Tamgaları Sergisi ve Konferansı”

Güncelleme Tarihi:

“Atadan Balaya Köktürk Tamgaları Sergisi ve Konferansı”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 11:39

“Atadan Balaya Köktürk Tamgaları Sergisi ve Konferansı”

Haberin Devamı

Sinan KORKMAZER/ NEVŞEHİR,(DHA)-HACI Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından, Kongre ve Kültür Merkezinde 'Atadan Balaya Köktürk Tamgaları Sergisi' ve Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in konuşmacı olduğu 'Türk Dilinin Yaşı Meselesi ve Köktürk Tamgaları' konulu konferans düzenlendi.
Başta Türkoloji sahası öğretim üyeleri ve öğrencileri olmak üzere üniversitenin  farklı fakülte ve bölümlerinin katıldığı  program, Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin’in sergi açılışıyla başladı. Sergide Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan ve üzerinde Köktürk Tamgalarının olduğu çeşitli materyaller gösterildi. Materyallerde Türk Dil ve Kültür kaynaklarından alınma özlü sözlerin Köktürk harfleriyle farklı yöntemler kullanılarak yeniden ve sanatlı bir biçimde oluşturulması katılımcıların büyük ilgisini çekti.
Sergi açılışından Kongre ve Kültür Merkezi Beyaz Salonda Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in konuşmacı olduğu 'Türk Dilinin Yaşı Meselesi ve Köktür Tamgaları' başlıklı konferansa geçildi. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencilerince hazırlanan sergi materyallerinin tasarım ve yapım sürecine dair video ve slayt gösterisi izleyicilerle paylaşıldı. Prof. Dr. Gürer Gülsevin ’in sohbet havası şeklinde gerçekleştirdiği konferansta “Türk Kimdir? Türk Yurdu Neresidir? Türkler Nerelerde ve Ne Zaman Yaşamıştır? Türklerin kullandığı alfabeler dünyanın hangi yörelerinde tespit edilmiştir? gibi sorulara cevap arandı. Öğrencilerle soru-cevap düzleminde devam eden konferansta “Köktürk Tamgalarının Yayılma Sahaları”, “Köktürk Tamgaları Konusunda Çalışan Büyük Türkologların Görüşleri ve Çalışmaları”, “Türkiye’de ve Dünyada Köktürk Tamgalarıyla Yapılmış Abide Eserler” gibi konular üzerinde duruldu. Büyük Türkolog Prof. Dr. Osman Nedim Tuna’nın Türkçe ile Sümerce Arasındaki İlgi ve Türkçenin Yaşı Meselesine de değinen Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türk dilinin dünyanın en eski dili olarak bilinen Sümerceyle yaşıt olduğunu hatta daha da eskilere götürülebileceğini söyleyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konudaki çalışmaları ve perspektifini de izleyicilerle paylaşıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!