1. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış Ve Gençlik Festivali

Güncelleme Tarihi:

1. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış Ve Gençlik Festivali
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 18:00

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN 1. HACI BEKTAŞ VELİ HOŞGÖRÜ, BARIŞ VE GENÇLİK FESTİVALİ BAŞLADI.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘1. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış ve Gençlik Festivali’ ile ‘2. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü ve Barış Sempozyumu’ yerli ve yabancı birçok bilim insanı ve sanatçının katılımlarıyla başladı.
Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü tarafından düzenlenen festival ve sempozyum kapsamında ilk etkinlik Prof. Dr. Filiz Kılıç Yerleşkesinde başladı. Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ve katılımcıların yer aldığı ‘Hoşgörü İçin Pedalla’ sloganıyla düzenlenen etkinlikte bisikletçiler yerleşke içerisinde pedal çevirdi.
‘1. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış ve Gençlik Festivali’ ile ‘2. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü ve Barış Sempozyumu’na katılan konuklar, ilk olarak Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç eşliğinde Üniversite Kongre ve Kültür Merkezinde yer alan Kapakdokya Araştırma ve Uygulama Merkezine ait müzeyi gezdi. Konuklara, müze içerisinde yer alan eserler hakkında Müze Müdürü Doç. Dr. Adem Öger bilgi verdi.
Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ve katılımcılar daha sonra ‘Hacı Bektaş Veli Hoşgörü ve Barış Plastik Sanatlar Sergisi’nin açılışını gerçekleştirerek, sergide yer alan eserleri inceledi.
‘FESTİVAL VE SEMPOZYUM AÇILIŞINA YOĞUN İLGİ’
Üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezinde başlayan sempozyumun açılışına; Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Murat Göktürk ve Mehmet Varol, İl Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun, İl Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, yurt içinden ve yurt dışından bilim insanları ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması, ‘Biz Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversiteliler Hoşgörü ve Barış İçin Çaldık’ adlı klip gösteriminin ardından etkinliğin açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu adına Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Tuncay Bülbül yaptı.
Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Üniversite olarak kurulduğumuz günden bu güne birçok önemli çalışmaya imza attık. Ülkemizin ve dünyanın önemli bir yükseköğretim kurumu olma yolunda yılmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya Barış Merkezi olan Kapadokya’nın bir kurumu olmak, bizlere barış ve hoşgörü adına önemli bir misyon yüklemektedir. Kuşkusuz son zamanlarda bölgemiz ve dünyamız sıkıntılı süreçlerden geçmektedir. Her yerde özellikle de bizim de içinde bulunduğumuz Orta Doğu coğrafyasında ne yazık ki savaş, kan ve gözyaşı hüküm sürmektedir. Âşık Ruhsati’nin “Bir vakte erdi ki bizim günümüz/ Yiğit belli değil mert belli değil/ Herkes yarasına derman arıyor/ Deva belli değil dert belli değil” dizelerindeki gibi bir durum söz konusudur. Aslında deva da bellidir; dert de bellidir. Çünkü bizler biliyoruz ki, yaşanan acıları sona erdirmenin, yaralara merhem olmanın yolu karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü ve barıştan geçmektedir. Bu minvalde kurulduğumuz günden beri düstur edindiğimiz “Yerelden kopmadan evrenseli yakalama” gayretimiz, bu sıkıntıları atlatma adına önemlidir. Nitekim yerelimiz, Hoca Ahmet Yesevi’dir; Hacı Bektaş Veli’dir; Mevlâna’dır; Yunus’tur. Kısacası bütün gönül erlerimizdir. Bizim yerelimiz, bu gönül erlerinden beslenen hoşgörüdür; anlayıştır; barıştır; mazluma uzanan şefkat elidir. Hülasa “Yurtta sulh cihanda sulh’tur. Bu anlayış ve duygular ancak gençler eliyle geleceğe taşınarak daha yaşanası bir dünya inşa edilecektir. Bu sebeple geniş kapsamlı olan bu etkinliğimize “Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış ve Gençlik Festivali-Hacı Bektaş Veli Sempozyumu” adını verdik” dedi.
Gerçekleştirilen etkinlikle Hacı Bektaş Veli’nin dünya görüşünü çeşitli akademik ve sosyal çalışmalarla tanıtmayı ve başta gençler olmak üzere toplumun her kesimini kendi kültürlerine, milletine daha çok yaklaşmasını ve aralarında kopmaz bir bağ oluşmasını amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Kılıç, “İlkini 2009 yılında “Doğumunun 800. Yılında Hacıbektaş Veli” adıyla gerçekleştirdiğimiz bilgi şölenini, bu yıl “Uluslararası Hacı Bektaş Veli Hoşgörü, Barış ve Gençlik Festivali-Hacı Bektaş Veli Sempozyumu” olarak daha geniş bir yelpazede düzenliyoruz” diye konuştu.
Rektör Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün burada Hacı Bektaş Veli nezdinde barış ve hoşgörü adına toplanmış bulunmaktayız. Görüldüğü üzere barışın ve hoşgörünün böylesine birleştirici ve bütünleştirici bir yönü bulunmaktadır. Dilerim ki festivalimiz ve sempozyumumuz, en güzel şekilde amacına ulaşmış olsun. Bu etkinliğimiz ve takip eden çalışmalarımız, Dünya Barış Merkezi Kapadokya’dan tüm dünyaya gür bir seda olarak ulaşsın. Zaten şairin de belirttiği gibi “Bâkî kalan bu kubbede hoş bir sada imiş.”
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ise konuşmasında Hacı Bektaş Veli gibi bir değeri bağrında barındıran Nevşehir’in Türkiye´nin huzur, barış ve hoşgörü kentlerinin başında geldiğini belirtti. Hacı Bektaş Veli’nin insanlığa bir arada yaşamanın yollarını gösteren bir halk önderi olduğunu söyleyen Vali Ceylan, “Hacı Bektaş Veli, tüm yaşamı boyunca düşmanlıkların kötülüklerin ortadan kaldırılarak barış, sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde yaşanması için mücadele etmiştir. Hacı Bektaş Veli´nin insan sevgisi, barış kardeşlik ve hoşgörü gibi evrensel kavramlara dayanan felsefesi, 13. Yüzyılda farklı inanç ve grupların yaşadığı Anadolu´da toplumsal birliğin sağlanmasında, barış ve huzur ortamının tesisinde ve devam ettirilmesinde çok önemli katkılar sağlamıştır. Hacı Bektaş Veli´nin düşünceleri, aynı zamanda ulusal birlik ve beraberliğimizin de harcı olmuştur” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından festival kapsamında gerçekleştirilen spor müsabakalarında dereceye giren takımlara ödülleri Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Murat Göktürk ve Mehmet Varol, İl Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya ve Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun tarafından verildi.
Sempozyum daha sonra Kongre ve Kültür Merkezinde bulunan Kırmızı, Sarı Saltık ve Balım Sultan Salonlarında gerçekleştirilen oturumlarla devam etti. Yüzün üzerinde başvuru alan ve 56 bildirinin kabul edildiği sempozyum çeşitli etkinliklerle birlikte üç gün boyunca devam edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!