Çobanların ramazanda zorlu mesaisi

Güncelleme Tarihi:

Çobanların ramazanda zorlu mesaisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2019 12:44

Çobanların ramazanda zorlu mesaisi

Haberin Devamı

Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA)- HAVALARIN giderek ısındığı Muş'ta çobanlar, ramazanla birlikte zorlu bir mesaiye başladı. Bir hafta süreyle dağda kalan çobanlar, sıcaklığın 25 dereceyi geçtiği bölgede güneş altında hayvan otlatıyor, akşam olduğunda oruçlarını açıyor. Sahuru da dağda ya da merada kurdukları çadırlarda yapan çobanlar, haftada bir kez evlerine gidebiliyor.
Muş'ta yüzlerce küçükbaş hayvanı otlatan çobanlar ramazanda sıcaklardan etkileniyor. Köylerden aldıkları hayvanları meraya çıkaran çobanlar, yaklaşık bir hafta süreyle dağlarda kurdukları çadırlarda kalıyor. Yüzlerce hayvana sahip çıkmanın yanı sıra bir taraftan da oruç tutan çobanlar, iftarlarını da merada yapıyor. Yanlarında getirdikleri yiyecekleri hazırlayan çobanlar, ezan okunmasıyla birlikte oruçlarını açıyor. 
Küçük yaştan beri çobanlık yaptığını söyleyen Mehmet Türkmen, 700'ü aşkın küçükbaş hayvanın sorumluluğunu aldığını belirtti. Ramazan ayı nedeniyle oruçlu olduğunu ifade eden Türkmen, "Gündüzleri hayvanları meralarda otlatıyoruz. Akşam saat 20.00'den sonra gidip yatıyoruz, gece yarısı hayvanları kaldırıp, tekrar otlatıyoruz, saat 02.00'ye kadar. Sonra tekrar yatıyor hayvanlar, biz de sahur yapıyoruz. Sabah 05.00 gibi kalkıyorlar. Biz de hayvanların peşine takılarak gidiyoruz" dedi.
Ramazan ayının çobanlar için zor olduğunu ve evde iftar yapamadıklarını söyleyen Türkmen, "Yemeğimizi falan kendimiz getiriyoruz, hayvanların yanında orucumuzu açıyoruz. Hava sıcak ama ne yapalım, idare etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Yeşilova beldesi yakınlarında kendisine emanet edilen küçükbaş hayvanları oltadan çoban Ümit Yalçın ise zor koşullarda görev yaptıklarını söyledi. Ramazanın zor geçtiğini, oruçlarını meralarda hayvan başında açtıklarını anlatan Yalçın, şunları söyledi:
"Hayvancılık yapmak gerçekten çok zor, herkes hayvancılık yapamaz. Herkes çobanlık da yapamaz. Gece gündüz meralardasın, kar olsa, yağmur olsa, çamur olsa mecburen hayvancılık yapmak zorundasın. Ramazan ayında da iftarımızı meralarda yapıyoruz. Bazen iftar zamanlarında bile yemek yiyemiyoruz. Sadece bir yudum su içiyoruz. Koyunları yatırıp, öyle yemek yiyebiliyoruz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!