Sığla ağacını çektikleri fotoğraflarla tanıtacaklar

Güncelleme Tarihi:

Sığla ağacını çektikleri fotoğraflarla tanıtacaklar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2017 13:57

Sığla ağacını çektikleri fotoğraflarla tanıtacaklar

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de güneybatı kesimlerinde yoğun olarak bulunan ve her geçen yıl sayıları azalan sığla ağaçlarının tanıtımı için Marmarisli fotoğraf sanatçıları kolları sıvadı. Sanatçılar çektikleri fotoğraflar ile sergi açarak sığla ağacının tanıtımına katkı sağlayacağı bildiridi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Marmaris Milli Parkı Müdürlüğü, yerel adıyla günlük ağacı olarak da bilinen, eczacılık ve parfümeride  ekonomik değeri yüksek olan sığla ağacının korunması ve tanıtılması amacıyla, Marmaris Kent Konseyi Sığla Sanat Grubu ile birlikte çalışmalara başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre; özellikle Marmaris, Fethiye, Köyceğiz, Dalaman Çayı, Denizli, Isparta ve Burdur dolaylarında yayılış gösteren Anadolu sığla ağaçları için, Marmaris'te yaşayan Sığla Sanat Gurubu üyesi fotoğraf, resim, minyatür, seramik ve mozaik sanatçıları, geçen hafta sonu  bir dizi gözlem ve saha çalışması yaptı. Marmaris Milli Parkı sınırları içinde koruma statüsü altında kalan sığla ağaçlarını inceleyen ve fotoğraflayan sanatçılar, önümüzdeki günlerde yürütecekleri atölye çalışmaları ile ortaya çıkacak eserlerle, sığla ağacının tanıtılması ve sevdirilmesi amacı ile önce Marmaris'te daha sonra da farklı illerde sergiler açacaklarını bildirdi. Köyceğiz-Fethiye arasında günlük ağacı olarak bilinir. Ağaç, 20 metreye kadar boylanabilir, görünüş olarak çınara benzer. Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgelerinin doğal sınırı olan Dalaman Çayı boyunca yayılışı ile bilinir. Dalaman Çayını takip ederek Denizli-Acıpayam-Alcı'ya kadar yayılışı bulunur. Kızılçamın da yayılış gösterdiği dere boylarında, bilhassa Köyceğiz civarında taban arazilerde korulukları vardır. Köyceğiz'de bulunan doğal yayılış alanlarının, portakal bahçelerine dönüşmesi ile daraldığı belirtilir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından korunan alanlarda yeni korulukları tesis edilmektedir. Türkiye dışında sadece Rodos Adası'nda bulunur. Subtropikal iklim özellikleri görülen sıcak, nemli ve suyu bol yerlerde yetişir. Orman fakültelerinde ve ormancılık araştırma enstitülerinde doktora düzeyinde çalışmalara konu edilmiştir. Mısır Kraliçesi Kleopatra, yağını aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmıştır. Hipokrat döneminden beri sağaltıcı etkileri nedeniyle ilaç olarak da kullanıldığı bilinmektedir.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!