Muğlalı çiftten solucan gübresi üretimi

Güncelleme Tarihi:

Muğlalı çiftten solucan gübresi üretimi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2017 13:31

Muğlalı çiftten solucan gübresi üretimi

Haberin Devamı

MUĞLA'da yaşayan Hıdır Albay ve Sultan Albay çifti, 6 ay önce 100 bin solucanla başladıkları solucan gübresi üretim işinde 700 bin solucana ulaştı.

Menteşe İlçesi Akkaya Mahallesi'nde yaşayan evli ve 2 çocuk babası Hıdır Albay, yaptığı araştırmaların ardından solucan üretimine başladı. Ula ilçesi Akyaka'da 100 metrekarelik üretim alanı oluşturup Denizli'den 100 bin solucan satın alan genç girişimci, 6 ayda eşi Sultan Albay'ın desteğiyle 700 bin solucan üretmeyi başardı. 30 bin liralık sermaye ile işe başladıklarını anlatan Hıdır Albay, "İsrail tarım topraklarının tamamına yakınında solucan gübresi kullanıyor. Orada kanser hastalıkları ülkemize göre daha az. Bilim adamlarımız; sürekli gerileyen tarımsal üretimimize ve her geçen zamanda çoraklaşan arazilerimize, verimlilik çözümü ararken, aslında çözüm belli, solucan gübresi. Tamamen organik olan solucan gübresi ile yapılan tarımsal üretimlerde; hem ürün kalitesi hem verimlilik artıyor, hem de verimi düşen çorak topraklar da yenilenerek, verimli doğal hallerine dönüşüyorlar" dedi.

Son iki yıldır solucan gübresi ile ilgili araştırmalar yaptıktan sonra bu yılın şubat ayında üretime başladıklarına dikkat çeken Albay, "Solucan gübresinin içinde bitki ve toprak için yararlı mikroorganizmalar, yararlı enzimler, bitki besin elementleri, solucanın vücut sıvısı, bitki ve toprak için gerekli her şey var. Solucan gübresi kullanılan bitkilerde; hem verim artışı sağlanıyor hem de ürünlerde iki hafta erkencilik sağlanıyor" diye konuştu.

Solucan gübresi ile üretilen ürünlerin organik ve sağlıklı olduğunu savunan Sultan Albay ise, şöyle konuştu:

"Solucan gübresi kanserojen hiçbir madde içermez. Bitkiyi su stresinden korur. Organik madde miktarı yüksek olduğu için ürünlere doğal tat ve aroma sağlar ve ayrıca da ürünlerin dayanıklılığını da artırarak, raf ömrünü iki hafta uzatır. Solucan gübresi toprakta 5 yıl kalır ve her geçen yıl daha az gübre kullanılır, üretim maliyetini düşürür. Türkiye bu konuda çok geç kaldı. Çare, ülkemizde solucan ve solucan gübresi üretimini artırmak. Gerekirse devlet desteğiyle yeni girişimciler teşvik edilmelidir."

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!