Muğla'da Afrika hastalığıyla mücadele sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Muğlada Afrika hastalığıyla mücadele sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2016 15:58

Muğla'da Afrika hastalığıyla mücadele sürüyor

Haberin Devamı

MUĞLA'da, geçen yıl sığırlarda görülen Afrika hastalığına karşı yapılan mücadele kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Afrika Hastalığı olarak bilinen Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease), ilk olarak 2013'te, Akdeniz Bölgesi'nde tespit edildi. Geçen yıl Muğla'da 29 büyükbaş hayvanda tespit edilen hastalığın tekrar görülmesi üzerine Muğla Valiliği'nden açıklama yapıldı. Hastalığın insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığı belirtildi. Muğla Valisi Amir Çiçek imzalı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Hastalık, ilimizde ilk defa 2015'de görülmüştür. Yapılan mücadele ve karantina tedbirleriyle hastalık kısa sürede söndürülmüştür. Laboratuvar analiz sonuçları ve resmi veteriner hekimlerin muayeneleri sonucunda ilimiz genelinde 28 baş sığır cinsi hayvanda hastalık tespiti yapılmıştır. Bakanlığımızın 2016 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi kapsamında hastalık tespiti yapılan bu hayvanların tümü hastalığın yayılmasını önlemek için imha ve itlaf edilmiştir. Bu hayvanların bedelleri Bakanlığımızca ödenmektedir" dedi. Açıklama şu ifadelerle sona erdi:
"Menteşe İlçesinde 2 mahallede, Köyceğiz İlçesinde 4 mahallede, Ula İlçesinde 3 mahallede olmak üzere 9 mahallede hastalık tespiti yapılmış ve mahallelerde 10 kilometre yarıçaplı alanlar koruma ve gözetim bölgesi ilan edilerek bu bölgelerde hayvan giriş ve çıkışı yasaklanmıştır. Ayrıca hastalık çıkan mihraklarda dezenfeksiyon, eğitim, duyuru çalışmaları yapılmıştır. Yine hastalıkla mücadele kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesine ait Bayır Hayvan Pazarı geçici olarak kapatılmıştır."
Ayrıca hastalıkla mücadele kapsamında geçen yıl 113 bin 522 baş sığırın, bu yıl ise 138 bin 903 baş sığırın aşılandığı, bu yıl aşılama çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Yaşar ANTER / MUĞLA, (DHA)
FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!